Nyugati Hírlevél

204. szám
2016. április 1.


ELHUNYT KRENCSEY MARIANNE

      2016. március 30-án elhunyt Krencsey Marianne színésznő-színházrendező, a Liliomfi, A Noszty fiú, Az Aranyember, A tenkes kapitánya és sok más legendás mozifilm sztárja.
      
      Krencsey Marianne Rákoscsabán született. 1951-ben került át az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karáról a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendezői főtanszakára.
      Makk Károly kérte fel a Liliomfi női főszerepére Darvas Iván és Dajka Magit mellé 1954-ben, Krencsey Marianne ezután választotta a rendezés helyett a színészi pályát. Tizenkét év alatt mintegy harminc filmben szerepelt, (Két emelet boldogság, A 9-es kórterem, Gábor diák, Szegény gazdagok, A Noszty fiú esete Tóth Marival). A Magyar Televízió nagy sikerű sorozatában, A Tenkes kapitányában ő játszotta a nyafogó Amália grófnét. Színpadi pályája a Vígszínházban indult, majd Kecskeméten, Szolnokon és Pécsett folytatódott, 1963-1966 között a József Attila Színház tagja volt. Krencsey Marianne férjével együtt 1966-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol felhagyott a hivatásszerű színészettel.
      Faludy György verseinek tolmácsolójaként több sikeres előadást tartott, irodalmi esteket szervezett, részt vett Karády Katalin amerikai bemutatásában. 1993-ban Krencsey Marianne vezetésével alakult meg a Magyarság Jó Hírét Védő Liga. Hosszú éveken át a New York-i Fészek Klub elnöke volt .
      Equinox-2001 (35 év Budapesten - 35 év New Yorkban) című önéletrajzi könyve 2001-ben jelent meg.
      2008-ban színészi pályafutásáért és a magyar kultúra ápolásáért a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.
      84 éves volt.
      http://www.alon.hu/halal-gyasz/elhunyt-krencsey-marianne

© Nyugati Hírlevél - 2016