Nyugati Hírlevél

216. szám
2017. május 1.


1945 MAGYAR FILM
TORONTÓBAN ÉS NEW YORKBAN

      TORONTO JEWISH FILMFESTIVAL
      Török Ferenc 1945 című filmjét mutatják be a Torontói Zsidó Fesztiválon 2017 május 4-én és május 10-én, további információ: www.tjff.com/films/1945
      
      PANORAMA EUROPE 2017 NEW YORK-I FILMFESZTIVÁL
      1945 -Török Ferenc filmjének New York-i premierje május 21-én délután 4 órakor.
      A film világpremierje az Egyesült Államokban, a Miami Zsidó Filmfesztiválon zajlott, ahol a mű a legjobb narratív film díját kapta 2017. januárjában. Az európai premieren februárban Berlini fesztiválon a közönségszavazatok alapján a harmadik díjat nyerte el az 1945.
      
      1945 augusztusának egyetlen napján játszódik a történet, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.
      Két ortodox zsidó érkezik vonattal egy eldugott kis magyar falu állomására. Elindulnak a tíz kilométerre lévő faluba, de a megérkezésük híre hamarabb jut el a helyiekhez. A település – élén a helyi jegyzővel – felbolydul: nem tudják, mit akarhat náluk ez a két ember alig egy évvel azután, hogy elhurcolták a faluból a zsidókat, a deportáltak vagyona pedig a falubeliekhez került. A váratlan látogatók felszínre hozzák a lelkekben szunnyadó régi bűnöket és félelmeket. Feszült órák következnek.
      Szántó T. Gábor elbeszélésének filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.
      A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre a világhírű Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor.
      Litera
      HR
      Variety
      A fesztiválról : http://www.movingimage.us/programs/2017/05/05/detail/panorama-europe-2017/]FesztiválProgram
      Helyszín:Queens, Astoria, 36-01 35. Avenue a 37. utcánál
      Tel: 718/777-6888
      A közelben olyan hires múzeumok vannak mint a MoMA PS1, a Noguchi Museum, Socrates Sculpture Park vagy a Flux Factory

© Nyugati Hírlevél - 2017