Nyugati Hírlevél

216. szám
2017. május 1.


POLGÁR LÁNYOK
IZRAELI FILM KÉSZÜL A POLGÁR LÁNYOKRÓL

      Polgár Judit, Zsuzsa és Zsófia a sakktörténet és talán az emberiség különleges fejezetének a hősei. Három testvér, akik az édesapjuk révén, egy egyesek szerint “ellentmondásos kísérlet” részeseiként, egész korai gyerekkoruktól kezdve arra készültek, hogy sakk-világbajnokok legyenek. Izraeli dokumentumfilm a Zsidó Művészeti Napok keretében.
      Texas, Budapest és Izrael a világ e 3 pontján élnek ma a Polgár testvérek,
      Yossi Aviram a Polgár Lányok dokumentumfilm rendezője mondja:
      „Ami igazán izgat, az nem annyira a sakkjáték, mint a család és az egyének története. A sakk hátteret szolgáltat, ürügy egy megragadó családregény elmesélésére. Ez a film a sakkról szól, de nem sakk-film. Egy család bámulatos és emberi története, amely a sakk körül forog, ugyanakkor egyetemes egzisztenciális problémákat vet fel: a gyermeknevelést, a nemek különbözőségét, a szeretet erejét, valamint az élhető létezés és a folyamatos teljesítés közötti ellentmondást.
      A filmet május 14-én, 11 órakor vetítik a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A magyarországi ősbemutatóhoz közönségtalálkozó is kapcsolódik Polgár Zsófia többszörös olimpiai bajnok, Berger László producer és meglepetés vendégek részvételével a Zsidó Művészeti Napok programjának részeként.
HTTP://WWW.SZOMBAT.ORG/HIREK-LAPSZEMLE/IZRAELI-DOKUMENTUMFILM-A-POLGAR-LANYOKROL

© Nyugati Hírlevél - 2017