Nyugati Hírlevél

219. szám
2017. augusztus 4.


MAGYAR FILMSIKEREK

      25 DOLLÁRRAL A VILÁG TETEJÉRE
      Fiatal hazai alkotók készítettek rövidfilmet a magyar származású Zukor Adolfról a 105 éves Paramount Pictures alapítójáról.
      A 25 dollár című film a Cannes-i Filmfesztiválon debütált a rövidfilmes szekcióban. Jimy J. Hollywood rendező, Csősz Boglárka színész-producer, Mayer Zoltán többszörös Aranyszem-díjas operatőr és Borbás Edina forgatókönyvíró különleges, hiánypótló alkotása ez a mű.
      A film annak a sikertörténetnek a szimbóluma, ahogyan egy árva fiú a kabátjába varrt teljes vagyonával, 25 dollárral Amerikába érkezve képes lépésről lépésre életre kelteni a korábban még elképzelhetetlennek tartott egész estés film intézményét. A mai napig egyetemeken tanítják azt az üzleti modellt, amellyel megteremtette Hollywood jól működő gépezetét.
      A film kaliforniai a Palm Springs-i filmes seregszemlén vett részt, a tokiói ShortShort fesztiválon és Kanadában, a Calgary filmfesztiválon is.
      Jövőre lesz 130 esztendeje,hogy Zukor Adolf a filmipar megálmodója, a Borsod megyei Ricséről 1888-ban kivándorolt Amerikába.
      http://kadarka.net/cikkek-kat/rovidfilm-keszult-a-magyar-szarmazasu-adolf-zukorrol-a-paramount-alapitojarol
      MTI
      
      PALICS ,SZERBIA
      ENYEDI ILDIKÓ FILMJE A KÖZÖNSÉG DIJAT NYERTE

      http://168ora.hu/enyedi-ildiko-filmje-kapta-kozonsegdijat-palicsi-filmfesztivalon/
      
      JERUZSÁLEM FILMFESZTIVÁL
      ELNÖKI-DÍJ 1945-NEK

      Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte el a holokauszttal kapcsolatos művészi alkotásoknak járó Avner Salev Jad Vasem elnöki díjat a 31. Jeruzsálemi Filmfesztiválon.
      A film 1945 augusztusának egy napját mutatja be egy magyar vidéki kisvárosban, ahová váratlanul két holokauszttúlélő érkezik, felbolygatva az ott élők lelkiismeretét, eszükbe juttatva az elhurcolt zsidók eltulajdonított vagyonának kérdését. A filmet korábban a Háárec kulturális melléklete is méltatta, és kiváló alkotásnak nevezte
      A díjazott filmet, amelynek forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen készítette Szántó T. Gábor azonos című elbeszéléséből, háromszor vetítették kimagasló sikerrel, telt házzal a fesztivál idején.
      http://168ora.hu/dijat-kapott-torok-ferenc-filmje-az-1945-jeruzsalemi-filmfesztivalon/

© Nyugati Hírlevél - 2017