Nyugati Hírlevél

221. szám
2017. október 4.


MEGNYÍTOTTÁK AZ ÁRPÁDHONI MAGYAR MÚZEUMOT
ALBANY LOUISIÁNÁBAN

      Az amerikai magyar kivándorlás 1848-ban kezdődött, majd csak 1880 körül indult meg újra de ekkor már a szomszédos európai államok kivándorlói betelepítették a mezőgazdasági földeket az Egyesült Államok közép és keleti oldalán. Amerikában több magyar mezőgazdasági település is alakult, de egy kivételével egy sem maradt hosszúéletű.
      Az 1849-es menekültek vezetője Újházy László által alapított Új Buda Iowában, majd elköltözött Texasba, de az ottani Ormos Park hamarosan megszűnt. A gróf Haraszty Ágoston által alapított Harasztytown Wisconsinban hasonlóképpen járt. Georgiában Nyitra, Tokaj, Budapest nevű településeket magyar szőlőtermesztéssel foglalkozó parasztok alapították, akár csak a Fordhouse nevű községet, vagy Floridában pl. volt Kossuthville de ott sem maradtak sokáig a magyarok.
      Még ma is található a térképen, egy Tolna nevű község Észak Dakotában, Balaton Minnesotában, de magyarok már nem lakják ezeket a helységeket sem.
      Az egyetlen fennmaradt amerikai magyar mezőgazdasági település a Louisiana állam Livingston megyében (parish) az 1896-an alapított Árpádhon Hungarian Settlement lett, mely Albany faluhoz, mára városhoz tartozik.
      Előbb fakitermeléssel, majd epertermesztéssel foglalkoztak az odatelepülő magyar telepesek, a Hungarian Settlement közel van Hammond városához, s a New Orleans Chicago vonatjárat beindításával a helybeli magyarok Chicagoba küldték a márciusi frissen szüretelt epret.
      Szorgalommal keményen dolgoztak 1935-ben 1500 főre növekedett az ott lakó magyarok száma, a gazdasági válság alatt is fejlődött a magyar közösség, sőt még a bevándorlás sem állt le.
      1944-ig külön nyári magyar oktatásban részesültek a helyi fiatalok.
      
      Az 1976-os 200 éves évforduló komoly változást hozott a település életében, amikor a helyi népi táncegyüttes fellépett a Smithonian Fesztiválon Washington DC -ben és ezzel a szereplésükkel felhívták a figyelmet a itteni magyar élet fenntartásának fontosságára, a kétnyelvű oktatás bevezetésére.
      Kétnyelvű oktatás
      Albany faluban elegendő magyar család élt ahhoz, hogy az USA törvényei alapján a napi délelőtti oktatás egy-egy osztályban két nyelven angolul és magyarul folyjék. Albany volt az egyetlen olyan amerikai település az Egyesült Államokban, ahol kétnyelvű magyar angol oktatás folyt, más magyar településeken csak hétvégi oktatás keretében tanulhattak a magyar diákok. Albanyban elindított program egyrészt a magyar és az angol nyelv együttes és egyenlő súlyú iskolai oktatását tartalmazta, másrészt a magyar tanárképzést.
      A Szövetségi Kormány és a magyar kormány anyagi támogatásával elkezdődött a „Magyar Program”, magyarországi tanárok tanítottak 1977-1984 között, majd magyar tanárképzés indult, mely igazából nem lett sikeres.
      A magyar iskola épülete
      A 2003-ban megalakult az Árpádhon Hungarian Settlement Történelmi Társaság (HSHS), azzal a céllal jött létre, hogy a korabeli magyar iskola történelmi épületét múzeummá alakítsa. Az épületben az oktatás 1944-ben befejeződött majd öregotthonná alakították, de ez is a 70 -es évek elejére megszűnt, s azóta elhagyatottan állt.
      Az épület műemlékké nyilvánítása megtörtént. Az akkor negyedik generációs magyar kolónia elkezdte a múzeumépület helyreállítását, az iskola újjáépítéséhez anyagiakat összegyűjtését, de sajnos nagyon kevesen voltak s a kezdeményezők között többen ki is estek a sorból, igy az Old Bakery vezetője és a fő építesz, majd a történeti társaság vezetője Louis Bartus a helybeli kolbászüzem tulajdonos, a néhai Alexander Bartus református pap fia is.
      Több természeti csapás is hátráltatta a helyreállítást a Katrina hurrikán és a 2016-os esőáradat, mely óriási áradásokat okozott a megyében.
      Louisiana állam abban az esetben vállalta a múzeum támogatását, ha az épület helyreállítási költségének egynegyedét a helybeliek állják.
      Alex Kropog és felesége Royanne 2004-ben vették át a múzeum szervezésének vezetését. Royanne Kropog a helybeli idősekkel készített interjúkat egy Story of Árpádhon kötetben adta ki és ennek a bevételét a múzeum költségeire használták fel.
      Sok ismertető előadás, jótékonysági vacsora és Louisiana állami támogatás, amerikai magyarok segítsége és 28 ezer dolláros Hungary Initiative Foundation (HIF) támogatás segítette a múzeum elkészültét.
      Férjem, dr. Gergátz István 1973 óta élt New Orleansban s közelről ismertük és segítettük a közeli árpádhoni magyarokat. Azon dolgoztunk, hogy megismertessük a hagyományait őrző agrárközösséget az amerikai és a honi magyarsággal: Montclair Állami-, John Carroll Cleveland-i, a Debreceni- a Közép-Európai Egyetemen, a Magyar Emlékekért a Világban, MEVE egyesületben, az Itt Ott konferencián, Ohióban, ill. New Orleans, Sarasota, Washington DC, New York, New Brunswick magyar klubjaiban tartottam vetített képes előadást Árpádhonról s a készülő magyar múzeumról.
      2017. szeptember 27-én hosszú évek munkája fejeződött be és átadásra került az Egyesült Államok a harmadik működő magyar múzeuma, melyek eddig csupán Cleveland, OH-ban ill. New Brunswick, NJ -ben voltak.
      A megnyitóra kb. háromszázan érkeztek szerte az országból. Alex Kropog múzeumigazgató bevezető szavait követően a Livingston megyei turista hivatal elnöke mondott elsőnek ünnepi beszédet.
      A nyári magyar iskola épülete helytörténeti múzeummá alakításában az állami turista hivatal segítette az árpádhoni magyarokat. Louisiana állam fontos jövedelmi forrása a turizmus és Árpádhon az Interstate -12 autópálya mellett található, igy a múzeumnak várhatóan sok látogatója lesz.
      A Louisiana-i kormányzó helyettes munkatársa után Gyombolai Péter washingtoni Magyar Nagykövetség diplomatája szólalt fel, Danny Hughes a jelenlegi Louisiana-i magyar tiszteletbeli konzul után dr. Gergátz István volt New Orleans-i tb. konzul mondott beszédet. Több helybeli politikus is felszólalt de ki kell emelnünk az Árpádhonból származó Louisiana-i állami szenátort Dale Erdeyt, akinek a szülei ma is Árpádhonban élnek és maguk is a múzeum bizottság lelkes tagjai. Dale Erdey szenátornak köszönhető, hogy a közösség Louisiana állami támogatásban részesült és még reméljük fog is részesülni, mert két terem még befejezésre vár a múzeumban.
      
      
      A múzeum kedden és pénteken van nyitva és a hónap második szombatján. 10-4.
      Livingston Parish turista iroda telefon: 225/567-7899
      
      Elérhetősége:
      Hungarianmuseum.com
      BJ
      
      Képek a múzeumról
      https://issuu.com/nolajuli/docs/arpadhonimuzeum
      Amerikai újságcikkek a múzeum megnyításáról
      https://www.livingstonparishnews.com/news/hungarian-settlement-museum-officially-opens-in-albany-after-years-of/article_944ef65c-a491-11e7-a4dd-4f7c03878a7a.html?utm_medium=social&utm_source=email&utm_campaign=user-share
      Advocate
      http://www.theadvocate.com/baton_rouge/news/communities/livingston_tangipahoa/article_e812ca88-8da9-11e7-9794-375a503e09c5.html
      USA TODAY 2017. Szeptember 27.
A cikk szerzője
Bika Julianna a Nyugati Hírlevél szerkesztője

© Nyugati Hírlevél - 2017