Nyugati Hírlevél

221. szám
2017. október 4.


MÉSZÁROS ISTVÁN
A TŐKÉN TÚL
https://monthlyreview.org/product/beyond_capital/ BEYOND CAPITAL: TOWARD A THEORY OF TRANSITION

      Az 1956-os emigráns Mészáros István, a brightoni University of Sussex emeritus professzora valószínűleg a leginkább ismert Lukács-tanítvány Nyugaton és a legkevésbé ismert Lukács-tanítvány Magyarországon. A kettőnek ugyanaz a magyarázata: Mészáros ortodox lukácsiánus, vagyis ortodox marxista. A tőkén túl alighanem a főműve. Már pusztán méretei lenyűgözők: a 994 oldalas angol eredetiből (Beyond Capital. Towards a Theory of Transition, Merlin, London, 1995) most magyarul megjelent kötet a mű I. része csupán. A továbbiak: "II. A szocialista kritika történelmi küldetése" és "III. A tőkerendszer strukturális válsága", végül "IV. Kísérletek kapcsolódó témákról".
      Kettős mottóként a szerző egy Hegel- és egy Marx-idézetet választ: az első az általános, maradandó tőke (vagyon) fogalmáról szól, a második arról, hogy Európa mint egy lehetséges szocialista forradalom színhelye csupán a világ egy kis zuga. Hegel a szerző szerint a fönnálló alapviszonyok megváltoztathatatlanságának elvét fogalmazta meg az "általános, maradandó tőke (vagyon)" elvével, s innen ered az a napjainkban végképp eluralkodott nézet, miszerint a kapitalizmussal szemben "nincs alternatíva".
      
      http://magyarnarancs.hu/zene2/konyv_-_kuldeteses_veto_-_meszaros_istvan_a_token_tul_kozelitesek_az_atmenet_elmeletehez_-_elso_resz_az_ellenorizhetetlenseg_arnya-70845

© Nyugati Hírlevél - 2017