Nyugati Hírlevél

221. szám
2017. október 4.


IMRE SZALAI KUTATÁSA A LEGFELSŐBB BIRÓSÁG ELŐTT

      A New Orleans-i Loyola Egyetem professzora, Imre Szalai interjút adott NPR, Marketplace adásában, abból az alkalomból, a Legfelsőbb Bíróság 2017. október 2-án, aznap vizsgálta meg Imre Szalai tudományos kutatását a munkavállalók és a nagyvállalatok közötti bírósági ügyek rendszeréről, az arbitration folyamatáról.
      Az arbitration egy választott bírósági vitarendezési módszer, amelyekben a felek egyetértenek abban, hogy a vitát egy privát, semleges harmadik személy dönti el, nem pedig a hagyományos bíróság, a bíró és az esküdtszék . Ez a módszer totális ellentéte az állami bírósági rendszernek. Az elmúlt néhány évtizedben teljesen elterjedt pl. a kereskedelmi és a munkáltatói perekben és több millió amerikai munkás számára hátrányosan dönt a titkos igazságügyi rendszer a hagyományos, nyitott bírósági rendszerrel szemben. Ennek okát, folyamatát vizsgálja a Loyola egyetem második generációs magyar származású professzora: Imre Szalai a 2013 -ban írt Outsourcing Justice The Rise of Modern Arbitration Laws in America című könyvében.
      További kutatásaiban pedig kimutatja a cégek 80 százaléka nem peres úton, hanem a bíróság tárgyalásokat elkerülve, arbitration , magyarul békéltetés útján oldják meg a munkavállalók panaszait, a nagy cégek évi 7 trillió / európai billió/ dollárt spórolnak meg a munkavállalók hátrányára.
      
      https://www.marketplace.org/shows/marketplace-morning-report/10022017-markets-edition
      Az első 4 perc után kezdődik a Szalai interjú.
      
      http://time.com/money/4958168/big-companies-mandatory-arbitration-cant-sue/

© Nyugati Hírlevél - 2017