Nyugati Hírlevél

223. szám
2017. december 1.


TESTRŐL LÉLEKRŐL FILM SIKEREI
ENYEDI ILDIKÓ FILMJE AMERIKÁBAN
BEMUTATÓ ÉS OSCÁR JELŐLÉS

      A tizennyolc év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (Fipresci) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. A magyar filmek közül elsőként júniusban elhozta a sydney-i filmfesztivál fődíját is.
      http://168ora.hu/kultura/rekordszamu-jelolest-kapott-enyedi-ildiko-filmje-az-europai-filmakademiatol-12136
      
      
      Az Európai Filmakadémia rekordszámú, négy kategóriában jelölte Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét az Európai Filmdíjakra. A díj 30 éves történetében soha nem kapott magyar alkotás ennyi jelölést.
      
      Fotó: Csaba Hanna
      A Filmalap támogatásával készült alkotást a mintegy 3200 tagot számláló Európai Filmakadémia jelölte a legjobb film, Enyedi Ildikót a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró, Borbély Alexandrát pedig a legjobb színésznőt illető Európai Filmdíjra.
      Magyarország hivatalos nevezettjeként a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért is.
      A Netflix internetes műsorszolgáltató mutatja be Enyedi Ildikó filmjét 2018 februártól
      
      
      A Camerimage nemzetközi filmoperatőr fesztivál fődíját vette át a napokban este a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban Herbai Máté, a Testről és lélekről című film operatőre.
      A bydgoszczi fesztiválon 2007 óta évente kiosztják a magyar származású operatőr, Kovács László nevét viselő diákfilmes díjat is. Ebben a kategóriában idén Katja Benrath fiatal német filmrendező és Felix Striegel operatőr Mindannyian (Watu Wote) című rövidfilmje kapta meg a fődíjat.
      
      http://hvg.hu/kultura/20171119_Oscar_jovunk_Ujabb_fontos_dijat_nyert_a_Testrol_es_lelekrol

© Nyugati Hírlevél - 2017