Nyugati Hírlevél

224. szám
2018. január 3.


NÁDASDY NIKOLITS ANDREA
VISSZAEMLÉKEZÉSEI

      1956-ban menekült el 40 év emigráció után tért vissza hazájába s előbb angolul majd magyarul is megírta visszaemlékezéseit:
      „Nektek könnyű volt „https://www.antikvarium.hu/konyv/nadasdy-nikolits-andrea-nektek-konnyu-volt-dedikalt-peldany-795282
      Című könyvét
      
      2017-ben megjelent Homokláp és csengőfrász című dokumentumregénye angolul íródott
      
      https://www.magyarmenedek.com/products/12931/Homoklap_es_csengofrasz_-_Nadasdy_Nikolits_Andrea.htm
      
      
      
      Nádasdy Nikolits Andrea a saját, átélt tapasztalatain keresztül mutatja be a magyar társadalom egy nagy részének, a kommunista rendszer általi megsemmisítését, a második világháború utáni, ma már jól ismert „osztályharc” örve alatt. Ez a maga nemében minden tekintetben ugyanolyan kegyetlen, mint akármelyik faji megkülönböztetés alapján történt diszkrimináció. Lassú pusztulásra ítélve, olyan, mint mikor homokba temetnek valakit. Még a pórusain keresztül sem lélegezhet.
      
      Sok millió történet látott napvilágot a szovjet kommunista rendszer és annak kiszolgálói cselekedetei nyomán, milliók szenvedéséről, de úgyszintén a találékonysággal segített túlélésről is. Ez a könyv egyike ezeknek a történeteknek, hihetetlen kurázsit és rátermettséget tükröz, stílusa nagyszerű, tele ironikus részletekkel, anekdotákkal és „akasztófa” humorral.
      Napkút kiadó, 2017 232 oldal
      ISBN 9789632636733

© Nyugati Hírlevél - 2018