Nyugati Hírlevél

225. szám
2018. február 1.


KIRÁLYHEGYI PÁL
My First Two Hundred Years: From Budapest to Hollywood to Buchenwald and Beyond, a Beautiful Life

      Királyhegyi Pál könyvét 1979-ben adták ki előszőr magyarul majd a KUK Kiadó 2015-ben jelentette újra meg.
      Olchváry Pál fordította angolra és dr. Otrok Tamás adatta ki a Boulder Books kiadóval 2017-ben.
      Királyhegyi Pál (Budapest, 1900. december 27. – Budapest, 1981. augusztus 7.) író, újságíró, humorista, forgatókönyvíró.
      Meglehetősen alacsony ember és nagy humorista volt. Bemondásai legendássá váltak, amiket többnyire a FÉSZEK Klub művészvendégei adták tovább és azóta is szájról szájra járnak. Egyik ilyen mondása:
      „Én marha, 1941-ben hazajöttem Hollywoodból, hogy még elérjem az utolsó auschwitzi gyorsot.”
      
      Amikor megkérdezték Királyhegyi Pált, miért adta humoros önéletírásának az Első kétszáz évem címet, így válaszolt: Ha igaz, hogy a háborús évek duplán számítanak, még le is tagadok a koromból, ha azt mondom, hogy kétszáz éves vagyok, hiszen már a főnököm volt I. Ferenc Jóska, Horthy Miklós, Szálasi, a nemzetvezető, sőt Hitler is, mert Auschwitzban is dolgoztam, mint egyszerű deportált, márpedig köztudomású, hogy ott elég lassan múlt az idő már ameddig élt az ember.
      
      A lágerból amerikaiak szabadítják fel, újra Magyarországra kerül, s a hatalmas önirónia, amely átsegítette a szovjetrendszer abszurditásán is és 1981-ig boldogan élt Budapesten.
https://www.amazon.com/First-Two-Hundred-Years-Buchenwald-ebook/dp/B078X23ZF2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1517353659&sr=8-1&keywords=kiralyhegyi

© Nyugati Hírlevél - 2018