Nyugati Hírlevél

226. szám
2018. március 1.


HÁROM HARGITTAI KÖNYV

       HARGITTAI ISTVÁN ÉS MAGDOLNA
      BUDAPESTI SÉTÁK A TUDOMÁNY KÖRÜL

      A Hargittai házaspár István és Magdolna 2015 májusában megjelent Budapest Scientific A Guidebook könyvének magyar fordítását adta ki az Akadémia Kiadó Budapesti séták a tudomány körül címmel. A könyv Budapest láthatóan megjelenő tudományos emlékeit mutatja be, szobrokat, emléktáblákat, épületeket. Budapest mindig termékeny hátteret jelentett
      a tudomány számára. Az idős Szent-Györgyi Albert ellátogatott Budapestre,
      hogy még egyszer érzékelhesse azt a légkört, amely oly nagy tisztelettel viseltetik a tudomány iránt. Budapesten sok tudományos felfedezés született, és sok, külföldön kimagasló eredményeket elért tudós bölcsőjét ringatták itt. Írják a szerzők a könyv bevezetőjében.
      “Sokan elmondják, hogy Budapest milyen sok tudósnak volt szülővárosa, iskolájának színhelye vagy munkahelye, de azt sokkal kevesebben tudják, hogy kik voltak ezek a tudósok, miért is lettek híresek, hol éltek, hol dolgoztak, hol van szobruk. …. a sok fényképpel illusztrált könyv elvezet emléktáblákhoz, szobrokhoz, egyetemi tanszékek épületeihez. Feltárja és az olvasóhoz közel hozza egy város tudományának sikerekkel és tragédiákkal teli történetét “- írta a könyvről Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
      www.akademiakiado.hu
      Elkészült a kézirat és hamarosan kiadásra kerül Hargittai István és Magdolna újabb közös könyve Moscow Scientific.
      
      
      HARGITTAI BALÁZS
      WISDOM OF THE MARTIANS OF SCIENCE

      Hargittai Balázs a Saint Francis Egyetem Loretto, PA kémia professzora könyve sok Amerikában élő magyart érdekelhet, valamint magyar vonatkozások iránt érdeklődő amerikait is.
      Az öt marslakó Neumann János a modern számítógép úttörője, Kármán Tódór az amerikai légierő tudósa, Szilárd Leó a nukleáris fegyverek kezdeményezője, a Nobel-díjas Wigner Jenő a világ első nukleáris mérnöke és Teller Ede a hidrogénbomba apja. Mind Budapesten születtek és nevelkedtek fel , majd Németországba kerültek egyetemeken tanultak kutattak és onnan kiszorulva az Egyesült Államokba emigráltak, ahol a szabad világ óriási lehetőséget nyújtott számukra, hogy kutatási területükön, főleg az Egyesült Államok védelmi politikájában a legnagyobb teljesítményt nyújthassák. Jelentős felfedezéseket értek el a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig a szimmetria elvtől az információelméletig, a játékelméletig.
      A kutatásban bölcsességüket alkalmazták, filozófiájukat és humorukat. A politikai, a vallási és az emberi természetük mind hozzájárultak sikereikhez. Az öt marslakó bölcsessége szellemes, provokatív és elgondolkodtató, még akkor is ha nem mindig értünk velük egyet.
      http://www.worldscientific.com/worldscibooks/10.1142/9809
      Kiadta a World Scientific Publishing Company 2016. február.
      ISBN: 978-981-4723-80-0
a könyvEKről ismertető alább angolul

https://issuu.com/nolajuli/docs/3booksofhargittais

© Nyugati Hírlevél - 2018