Nyugati Hírlevél

226. szám
2018. március 1.


LANTOS SZOBOR
BUDAPEST LIPÓTVÁROS
A 90 éve született Tom Lantosnak, az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa néhai magyar származású képviselőjének szobrot avattak a főváros XIII. kerületében, a Révész utca és Viza utca között található Tom Lantos sétányon. ________________________________________

      A Berzsenyi Dániel Gimnázium, Tom Lantos egykori iskolája szomszédságában tartott rendezvényen David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője is részt vett. Szavai szerint a politikus az egyik leginkább tisztelt tagja volt az amerikai képviselőháznak.
      Egész életében büszke magyar maradt, aki egyszerre akarta Magyarország és az Egyesült Államok javát. A két nép szövetségében, barátságában hitt – mondta az ideiglenes ügyvivő.
      
      Tóth József (MSZP), a XIII. kerület polgármestere úgy fogalmazott, hogy Tom Lantos a demokrácia, az esélyegyenlőség hőse volt; a párbeszéd, és nem a „pártbeszéd” híve. Küzdött az antiszemitizmus, a diszkrimináció, a népirtás ellen, és kiállt a nemzeti kisebbségek jogaiért - hangoztatta. Szavai szerint a politikus felbecsülhetetlen munkát végzett a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésében.
      
      A magyar zsidó családból származó Tom Lantos (1928-2008) demokrata párti politikus a holokauszt egyetlen olyan túlélője volt, akit az amerikai képviselőház tagjává választottak; 1981-től haláláig dolgozott itt, és 2007-től a külügyi bizottság elnöki tisztét is betöltötte.
http://www.mazsihisz.hu/2018/02/01/tom-lantos-szobrot-avattak-a-xiii.-keruletben-11414.html
https://www.youtube.com/watch?v=grx03CCSSi4
http://zsido.com/tom-lantos-szobrot-avattak-xiii-keruletben/

© Nyugati Hírlevél - 2018