Nyugati Hírlevél

228. szám
2018. május 2.


FORTEPAN KEZDEMÉNYEZÉS AZ AMERIKAI MAGYAR DIASZPÓRÁBAN

      A Fortepan egy Budapesten alapított online fotóarchívum, ahol minden kép Creative Commons CC-BY-SA-3.0 licensz alatt, szabadon felhasználható. Közléskor a képek forrását kell megadni pl.: FOTO: FORTEPAN / X.Y. adományozó
      A Fortepan alapítók szerették volna felhívni a figyelmet (a jórészt ismeretlen) amatőr fotósok hagyatékaira. Szemben a hivatalos ízű sajtófotóval, ezeken a családi fényképeken mintha egy másik Magyarország képe rajzolódna ki. Cáfolják, vagy kiegészítik azt a tételt, miszerint a XX. század csak nyilvános eseményekből állt: átadták, aláírták, letartóztatták, üdvözölték, eltemették... Itt nyaralások, hétköznapi és ünnepi jelenetek, utazások és portrék, gyerekek és lakások köré rendeződik a világ. Másrészt a szabadon publikálható, történeti értékű fotókat szerették volna közkinccsé tenni. Dacolva azzal a közlési- vagy jogdíj-gyakorlattal, amit közgyűjteményeink (sokszor szükségszerűen) követnek, a Fortepan fotói ingyen közölhetőek. A honlap indulása után szinte azonnal kiderült, hogy ezekkel a célokkal sokan tudnak azonosulni. Megjelentek az első Adományozók, akik szívesen ajánlották föl régi albumaikat, vagy saját felvételeiket a “köznek”. A honlap tehát elkezdett átalakulni és családi gyűjtemények jelentek meg az ismeretlen szerzők képei mellett. A Fortepan gyűjteménye a múlt héten elérte a százezeres számot.
      
      Olvasóinkat arra buzdítjuk, hogy osszák meg velünk családi gyűjteményüket, és segítsenek újra rajzolni a XX. századi Magyarország, valamint a nyugati diaszpóra képes történetét!
      Amennyiben képek vagy diák vannak a tulajdonukban, amelyek alkalmasak lennének a nyugati magyarság egy láncszemének történetéhez azokat mi szívesen digitalizáljuk. Az eredeti képeket és diákat visszaküldjük és digitalizálva is megkapják az eredeti tulajdonosok. A Fortepan oldalon az eredeti tulajdonosok nevei is fel lesznek tüntetve.
      A Fortepan alkalmazottai mind önkéntesek.
      Férjemmel, dr.Gergátz Istvánnal mi is ezt a munkát a magyar amerikai történelem dokumentálása érdekében önkéntesen végezzük.
      Kinevező okmány: https://issuu.com/nolajuli/docs/kinevezookmanydrgergatzi
      
      http://www.fortepan.hu/?view=fortepan
      
      FORTEGO
      https://issuu.com/nolajuli/docs/fortegoapp
Információ. Bikajuli@comcast.net

© Nyugati Hírlevél - 2018