Nyugati Hírlevél

228. szám
2018. május 2.


MEGHALT JUDITH LEIBER, VILÁGHÍRŰ MAGYAR TÁSKATERVEZŐ

      1921-ben született Budapesten, és a hétvégén halt meg Judith Leiber, magyar származású táskatervező
      
      Londonban tanult vegyészetet a King­s College-ban, hogy kozmetikus lehessen, de a háború miatt derékba tört ez a karrierje. 1939-ben visszajött Magyarországra.
      Pető (Leiber)Judith, a második világháború előtt az első nő tagja volt a Magyar Iparművészek Egyletnek. A német megszállás alatt svájci védelem segítségével menekült meg a deportálástól, majd a háború után egy kis saját üzemben kezdte el kézitáskák gyártását. Gerson Leiber amerikai katona feleségeként 1947-ben jött az Egyesült Államokba, ahol előbb alkalmazottként, majd 1963-tól saját vállalkozásban tervezte és készítette a Fabergé-tojásokra emlékeztető, díszített táskáit. Akkor lett igazán világhírű, amikor Eisenhower elnök felesége, Mamie az ő kézitáskájával jelent meg a beiktatást követő bálon. Ő volt az első táskakészítő, aki megnyerte a Coty-díjat. A nyolcvanas-kilencvenes években sem mentek ki a munkái a divatból.
      Az Amerikai Magyar Alapítvány 2001.november 8-án tüntette ki Judith Leibert
      George Washington Award vacsoráján New Yorkban.
      
      Férje Gerson Leiber későbbi absztrakt festő és szobrász lett. 72 évig voltak házasok, és csak pár óra különbséggel haltak meg mindketten, 2018 áprilisának utolsó hétvégéjén.
https://www.nytimes.com/2018/04/30/obituaries/judith-leiber-97-dies-turned-handbags-into-objets-dart.html

© Nyugati Hírlevél - 2018