Nyugati Hírlevél

229. szám
2018. július 1.


NYUGATI MAGYAR SZERZŐK MŰVEI MAGYARORSZÁGON

      KÖNYVFESZTIVÁL
      GÖMÖRI GYÖRGY

      
      A budapesti Könyvfesztivál keretében került bemutatásra az Angliában élő magyar költő Gömöri György új verseskönyve, az “Erdélyi arcok”. Kiadója a csíkszeredai Bookart, illusztrálta Somogyi Győző Portfóliójából Somogyi Márk. A bemutatón Mészáros Sándor beszélgetett a szerzővel.
      
      
      A KÖNYVHÉTEN
      
      BUDAPEST HŐSEI

      
      Balázs Eszter történész és Phil Casoar francia újságíró hús-vér embereken keresztül láttatja 56 eseményeit, sorsok megidézése által emeli be az olvasót a történelembe. Kutatásuk alapjául a forradalom egyik emblematikus fényképe szolgált céljuk az volt, hogy emberi arcot adjanak a történelemnek.
      Fordító: Molnár Zsófia
      Scolar Vince Kiadó 2018
      https://moly.hu/konyvek/balazs-eszter-phil-casoar-budapest-hosei
      
      VÉSSEY EDE
      KÖZEL AZ ÉGHEZ

      Második verseskötetével jelentkezik immár a Texasban élő magyar költő. A magyar klasszikus költők forma- és gondolati hagyományain nyugvó istenes és szerelmes versei új színt és hangot képviselnek értékvesztett s elgépiesedett, modern korunkban. Töprengő, mérnöki pontossággal felépített lírája reménnyel töltheti el az írott szó erejében hívő, igaz...
      
      https://www.libri.hu/konyv/vessey_endre.kozel-az-eghez.html
      Kráter Műhely 2018
      ISBN 9789632982182
      Régebbi könyvei:
      https://bookline.hu/product/home.action?_v=Vessey_Ede_Ket_vilag_hataran&id=286377&type=22
      
      
      SUSAN FALUDI
      ELŐHÍVÁS
      Minden Apámról

      Az egyik legismertebb feminista újságíró, a New Yorkban élő, magyar származású Susan Faludi 2004-ben emailt kapott hetvenhat éves apjától, akivel addigra már elhidegültek egymástól és alig érintkeztek. Az apa a levél szerint nemrég tért vissza Thaiföldről, ahol férfiból nővé operálták, és ahol Istvánról Stefánie-ra változtatta a nevét. Mint írta, elege lett abból az agresszív macsóból, akinek ismerték, s levelében arra kérte lányát, írja meg nem mindennapi életének történetét.Susan Budapestre utazott, ahová a kiváló fotós-retusőr apa a rendszerváltás idején, 1990-ben költözött vissza. Beszélgetéseik során egymásnak látszólag teljesen ellentmondó elemekből álló, elképesztő élettörténet rajzolódott ki. Susan a múlt emlékeinek felkutatásával, a magyar zsidóság történetének és Magyarország legújabbkori történelmének tanulmányozásával, illetve régi és új benyomásai alapján próbálta megérteni az embert, akit az apjának ismert
      2004 nyarán nyomozni kezdtem valaki után; alig ismertem az illetőt: az apám volt az. A folyamat gyásszal kezdődött, egy lány gyászával, akinek megszökött az apja. Egy törvényen kívüli, trükkös svindlert hajszoltam, aki meglógott minden, a kötelességek, az érzelmek, a felelősség és a bűnbánat elől. Vádemelésre készültem, és bizonyítékokat gyűjtögettem a vádhoz. De valahol menet közben az ügyészből tanú lett.
      Az, aminek tanúja voltam, valahogy megfoghatatlan maradt. Élete során apám számtalan átalakulást hajtott végre, és számtalan személyiséget öltött magára. "Magyaaar vagyok", hetvenkedett jellegzetes kiejtéssel, amely minden alakváltozását túlélte."
      Fordította Merényi Ágnes. A könyv In thhe Darkroom címmel jelent meg és az év 10 legjobb könyvei közé választotta a NYT.
      https://www.libri.hu/konyv/susan_faludi.elohivas.html
      
      DUNCAN J. D. SMITH
      ONLY IN BUDAPEST

      A guide to Unique Loations, Hidden Corners and Unusual Objetcs
      Jel Kép Kiadó Budapest
      https://www.amazon.com/Only-Budapest-Corners-Little-Known-Unusual/dp/9638709014
      
      JOHN LUKÁCS
      A BOLDOGSÁG FELADAT

      John Lukács füveskönyve Európa Könyvkiadó 2018
      https://europakiado.hu/konyv/753367/a-boldogsag-feladat/
      
      MARIANNA BIRNBAUM
      LÁTHATATLAN TÖRTÉNETEK

      
      A valóság mögött gyakran egy másik valóság, vagy legalábbis a valóság egy lehetséges variációja rejtőzik vagy rejtőzhet” – írja Marianna D. Birnbaum a kötet bevezetőjében. Elbeszélőként ezeket a láthatatlan történeteket tárja elénk egész másként, mint ahogy azt irodalom- és kultúrtörténészként évtizedeken át tette. Hat valaha élt zsidó asszony személyiségét és életének meghatározó pillanatait mutatja be fiktív naplókon, leveleken, vallomásokon keresztül. Öten többé-kevésbé ismert személyek, mint például a Rigoletto Gildája vagy Ady Lédája; a legmegrázóbb egy egész korszaknak emléket állító monológ, a Mici forgatókönyve. Egy európai zsidó nő története a huszadik században: üldöztetés, túlélés, újrakezdés bármikor és bárhol, ha a történelem úgy hozza.
      Majd ötszáz évet és két kontinenst járnak be a Láthatatlan történetek szereplői.
      Magvető, Budapest, 2018
      https://www.emag.hu/lathatatlan-tortenetek-1502130/pd/DH24JJBBM/
      Interjú Marianna Birnbaummal a UCLA német tanszékének emeritus professzorával
      https://www.youtube.com/watch?v=0x-c4sVu4rw

© Nyugati Hírlevél - 2018