Nyugati Hírlevél

230. szám
2018. augusztus 1.


FORTEPAN KEZDEMÉNYEZÉS AZ AMERIKAI MAGYAR DIASZPÓRÁBAN
Álljon itt egy kép JUSTICE FOR HUNGARY mely a 132760 számot viseli 1931-ben készült Detroitban a Ford repülő téren Magyar Sándor, Endresz György, Bánhidi filmfelvétel. A kép története: http://hungaryfirst.hu/cikkek/2018-05-21/az-elso-magyar-aki-atrepulte-az-atlanti-oceant http://www.fortepan.hu/?tags=&view=query&lang=hu&q=132760&x=9&y=3

      A Fortepan egy Budapesten alapított online fotóarchívum, ahol minden kép szabadon felhasználható. Közléskor a képek forrását kell megadni
      
      A Fortepan gyűjteménye túl van a százezeres számon.
      Olvasóinkat arra buzdítjuk, hogy osszák meg velünk családi gyűjteményüket, és segítsenek újra rajzolni a XX. századi Magyarország, valamint a nyugati diaszpóra képes történetét.
      Amennyiben képek vagy diák vannak a tulajdonukban, amelyek alkalmasak lennének a nyugati magyarság egy láncszemének történetéhez azokat mi szívesen digitalizáljuk. Az eredeti képeket és diákat visszaküldjük és digitalizálva is megkapják az eredeti tulajdonosok. A Fortepan oldalon az eredeti tulajdonosok nevei is fel lesznek tüntetve.
      A Fortepan alkalmazottai mind önkéntesek, férjemmel, dr. Gergátz Istvánnal mi is ezt a munkát a magyar amerikai történelem dokumentálása érdekében önkéntesen végezzük.
      
      Olyan sikeres a magyar Fortepan kezdeményezés, hogy az Iowai Egyetem 2015-ben átvette a helyi történelem kutatást elősegítő magyar közösségépítő módszert.
      http://fortepan.us/info/
Bika Julianna

© Nyugati Hírlevél - 2018