Nyugati Hírlevél

230. szám
2018. augusztus 1.


MAGYAR FILMSIKEREK
2018 NYARA

      KARLOVY VARY
      Sikeresen szerepelt Fabricius Gábor Szex, Drót, Rock ’n Roll című filmterve a Karlovy Vary
      filmfesztivál szakmai programján, az Eastern Promises fórumon. A csehországi fesztivál szakmai zsűrije a Legjobb vízió díjat adományozta a magyar filmtervnek, értékelve annak látványvilágát és atmoszférájának különlegességét.
      Bővebb információ:
      https://magyar.film.hu/filmhu/hir/dijaztak-nyert-fabricius-gabor-filmterve-karlovy-vary.html
      
      PALICS
      Csuja László Virágvölgycímű, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjét választotta a legjobb alkotásnak az időszerű problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések című kategóriában a palicsi filmfesztivál filmkritikusokból álló nemzetközi zsűrije –
      A film ez év július elején Karlovy Varyban az első és második filmeket felvonultató
      „East of the West” zsűri díját nyerte el
      http://www.kultura.hu/dijat-nyert-viragvolgy
      
      LOCARNÓI FILMFESZTIVÁL
      
      A 2018. augusztus 1. és 11. között megrendezendő 71. Locarnói Fesztivál programjában bemutatkozik három magyar filmalkotás is.
      A Ruben Brandt, a gyűjtő animációs akció-heistfilm a svájci seregszemle egyedülálló szabadtéri vetítésén lesz látható.
      Kenyeres Bálint első játékfilmje, a Tegnap a fesztivál Cineasti del presente versenyprogramjában mutatkozik be. A filmet a Filmalap támogatta.
      Zurbу Dorottya Könnyű leckék című rendezése pedig a Kritikusok Hete programban versenyez. Az alkotás a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készült.
      a Ruben Brandt, a gyűjtő a Piazza Grandé szabadtéri színpadon lesz bemutatva, Kenyeres Bálint első filmje, a Tegnap az Arany Leopárdért folyó „Cineasti del presente” versenybe és Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a Kritikusok Hetére kapott meghívást.
      A locarnói fesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a 8000 férőhelyes Piazza Grandén lesz a „Ruben Brandt, a gyűjtő” animációs akció-heistfilm, Milorad Krstić alkotásának a világpremierje. Európa legnagyobb méretű vetítővásznán (26 x 14 m), a páratlan hangulatáról és csúcstechnikájáról világhíres Piazza Grandén először vetítenek magyar filmet.
      Milorad Krstić szerb származású, Magyarországon élő festő, látványtervező, animációs művész a My Baby Left Me című animációs rövidfilmjéért a Berlinalén Ezüst Medvével díjazták.
      https://magyar.film.hu/filmhu/hir/sosem-volt-meg-ennyi-magyar-film-locarnoban-ruben-brandt-tegnap-konnyu-leckek.html
      http://www.kultura.hu/harom-magyar-film-180711

© Nyugati Hírlevél - 2018