Nyugati Hírlevél

230. szám
2018. augusztus 1.


ELHUNYT VÁRDY BÉLA

      Budapesten hosszú betegség után, 83 éves korában, július 23-án elhunyt Várdy Béla, a pittsburghi Duquesne Egyetem emeritus történészprofesszora, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja.
      Több mint harminc kötet szerzője: témái voltak többek között: az amerikai magyarság története, Kossuth amerikai útja és munkássága az utóbbi években a szovjet gulág magyar foglyai. Széleskörű munkássága során írt könyvet Attiláról, Eötvös József báróról, Nagy Lajos királyról és pl. összeállított magyar történelmi szótárt. Több kötetét feleségével, az irodalomtörténész Várdy Huszár Ágnessel írtak közösen. A kötetek magyarul és angolul is megjelentek.
      
      1935-ben született Bercelen Óváry Béla néven, a második világháborút követően családjával Németországba kerül, a Waldwerke menekült táborban fejezi be az általános iskolát, 1946-tól Passauban végezte a gimnáziumot tudjuk meg Koncz Lajos A németországi magyar gimnáziumok története 1945-1956 könyvéből.
      A clevelandi John Carroll Egyetemen 1959-ben BS, 1961-ben pedig MA diplomát, 1967-ben a Bloomington Indiana Egyetemen Phd diplomát szerzett történelem szakon majd 1967-tól a pittsburghi Duquesne egyetemen történelmet tanit nyugdíjba vonulásáig, ahol tanszékvezető a History Fórum igazgatója, McAnulty distinguised professzor, az egyetem kitünteti, a Miskolci Nagy Lajos Király egyetem diszdoktorrá avatta.
      65. születésnapjára a pittsburghi Történelmi Fórum ad ki Festschriftet, 2011-ben pedig a Várdy Házaspár tiszteletére
      „Hungary Through the Centuries Studies” Festschriftet jelent meg a Columbia University Pressné.
      A magyar emlékkönyv Angi János és Glant Tibor szerkesztésében ugyanitt jelent meg.
      A Várdy házaspár már az első anyanyelvi konferencián 1970-ben részt vett a magyarországi gyűléseken, de az amerikai magyar tudományos tanácskozások: az AHEA, a ASEEES, a Magyar Társaság, az Árpád Akadémia, a HRS, az Itt Ott Baráti Kör résztvevői és előadói voltak.
      Írásai amerikai kiadványok mellett jeles hazai és erdélyi folyóiratokban jelentek meg, mint a budapesti Valóság, Hitel, Magyar Napló, Nyelvünk és Kultúránk, a kolozsvári Korunk, a szegedi Magyar Egyháztörténeti Vázlatok, a Debreceni Szemle, valamint a kecskeméti Forrás.
      Várdyék háza több magyar jótékonysági találkozó színhelye volt, nyugdíjba vonulásukkor Vardy Ösztöndíj Alapítványt hoztak létre a Duquesne egyetemen.
      https://www.duq.edu/academics/schools/liberal-arts/academic-programs/history/vardy-grant
      http://mta.hu/koztestuleti_tagok?PersonId=20419
      http://mta.hu/ii-osztaly/szekfoglalok-105830

© Nyugati Hírlevél - 2018