Nyugati Hírlevél

232. szám
2018. szeptember 28.


ELSŐ ÉS ISMERETLEN 1956-OS FORRADALOM SZOBRA
VICTORY OF MORAL LAW ALBIN POLASEK LOVASSZOBRA
WINTER PARK FLORIDA

      Albin Polasek 1879-ben született az Osztrák Magyar Monarchiában, Morvaországban. Bécsben tanult szobrászatot és 22 éves korában emigrált az Egyesült Államokba, ahol a Philadelphia Művészeti Akadémiát végezte el. Római díjat nyert és ösztöndíjat kapott, majd párizsi szalon kitüntetését.
      37 éves korában felkérték, hogy a Chicagói Art Institute szoborműhelyének vezetője legyen, ezt a munkát 30 évig végezte, miután Winter Park Floridába költözött, ahol egy tó melletti stúdiót és házat alakított ki magának. Több híres köztéri szobra van szerte az Egyesült Államokban pl. Nebraskában, Chicagoban, Springfield IL-ban és Csehországban.
      Az Orlandó melletti Winter Park floridai házában és a kertjében Polasek múzeum és archívum nyílt.
      1950-ben nyugdíjba vonulása után pár hónappal baloldalára lebénult, de igy is egy kézzel és kerekesszékben tovább folytatta a szobrászatot.
      A magyar forradalom kitörésekor elkezdte formázni a gipszből, majd 1957-ben bronzból és alumíniumból öntötte ki a magyar forradalom erkölcsi győzelmét hirdető lovas szobrát.
      A szobor egy meztelen lovast ábrázol, aki lándzsával harcol a kígyóval. A lovas Amerikát, a kígyó a kommunizmust és a ló a demokráciát jelképezi. Polasek álma volt, hogy a demokrácia eljusson az akkori kommunista országokba igy Csehszlovákiába is.
      A szobrot a híres philadelphiai Woodmere Art Galéria 1957-ben az Év szobra kitüntetéssel díjazta, tudva, hogy Polasek csak egy kézzel tudott dolgozni
      Alább látható katalógus a Polasek Archívumról és múzeumról Rachel Frisby, a Polasek Archívum kurátora jóvoltából. A szobor az 5. oldalon látható .
      
      https://issuu.com/nolajuli/docs/polasek
      
      Látogatás a Polasek Múzeumban 2018-ban, saját felvétel:
      https://issuu.com/nolajuli/docs/polasek56osszobor
      
      Albin Polasek Museum & Sculpture Garden
      633 Osceola Avenue
      Winter Park, Florida 32789, Telefon: 407/636-9232

© Nyugati Hírlevél - 2018