Nyugati Hírlevél

232. szám
2018. szeptember 28.


ELHUNYT TAR SÁNDOR JENŐ

      96 éves korában elhunyt Tar Sándor Cuernevaca Mexikóban 2018. április 23-án.
      1922. július 25-én született Budapesten.
      Középiskolai tanulmányait Békéscsabán a Rudolf reál gimnáziumban fejezte be, a pesti Ludovikai Akadémián végzett a háború befejezése előtt, onnan Németországba került. Lovaglásban és gimnasztikában komoly sport eredményeket ért el. 1948-ban menekült el Magyarországról.
      Párizsban, mint komornyik szolgált, és a Sorbonne egyetemen tanult, magyar cserkészetet és néptánc csoportot szervezett és a le Monde szerkesztőségében, valamint a párizsi rádióban dolgozott majd 1952-ben az USA-ba emigrált. Illinoisba telepedett le technikusként és műszaki rajzolóként dolgozott, majd orvosi műszerek fejlesztésével foglalkozott és ezeket exportálta Dél Amerikába. Chicagoban a DePaul egyetem műszaki szakát végezte el. Felesége Elia Davila Mier, mexikói vegyészmérnök volt. Illinois állam Aurora városában megalakította a Helikon magyar kulturális szervezetet.
      Tar Sándor több nyelven beszélt és A.M.E.D. export vállalata révén, melyet négy évtizedig vezetett beutazta szinte az egész világot. Az amerikai nemzetközi kereskedelmi elnöki díj egyik első adományozottja volt. Utazásai és tapasztalatai révén jól ismerte az egészségügy helyzetét a különböző országokban és megjósolta a 21 századi egészségügy problémáit. Illinoisból Miamiban költözött. A magyar rendszerváltás után Miamiban ő volt az első tiszteletbeli magyar konzul 10 éven át 1993-tól.
      Több kimagasló mexikói, amerikai és magyar kitüntetésben részesült.
      
      Tar Sándor CV:
      https://issuu.com/nolajuli/docs/tarsandor

© Nyugati Hírlevél - 2018