Nyugati Hírlevél

234. szám
2018. november 30.


MTA, A CEU ÉS A PRÁGAI KÁROLY EGYETEM KÖZÖS KUTATÁSA

      Hatalmas nemzetközi siker a magyar tudományos élet számára is: Lovász László, Barabási Albert-László és a cseh Jaroslav Nešetřil vezetésével, a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a prágai Károly Egyetem együttműködésében hatéves kutatási program indulhat közel 10 millió euróból azért, hogy jobban megértsük a bennünket körülvevő nagy hálózatokat.
      
      A körülbelül 3 milliárd forintos támogatásból a három kutató és kollégáik arra kereshetik a választ, hogy milyen matematikai szabályszerűségek érvényesek a nagy hálózatokra a sejtekben zajló folyamatoktól az emberi agyon keresztül a Facebookig.
      
      https://mta.hu/tudomany_hirei/magyar-halozatkutatok-europa-elen-a-felfedezo-kutatasok-legrangosabb-palyazatan-nyert-lovasz-laszlo-es-barabasi-albert-laszlo-109082
      
      
      KÖLTÖZIK A CEU BÉCSBE
      A CEU utolsó napjáról, a határídő 2018. november 30. Egy diák levele a New York Times 2018. november 29-i számában: Students have one day left to save Central European University from being driven out of the country.
      
      https://www.nytimes.com/2018/11/29/opinion/hungary-central-european-university-george-soros.html
      
      Mint arról sokszor írtunk már, a kormány nem írta alá azt a megállapodást, amely garantálná a CEU további budapesti működését. Az egyetem vezetése december 1-ig tud várni, ha addig nem születik egyezség, Bécsben folytatják képzéseik nagy részét.
      http://hungarianspectrum.org/2018/12/04/ambassador-david-cornstein-and-fate-of-central-european-university/

© Nyugati Hírlevél - 2018