Nyugati Hírlevél

234. szám
2018. november 30.


INTERJÚ KÖTET BEREND T. IVÁN AKADÉMIKUSSAL
A „NAPLEMENTÉK - TÖRTÉNELMI KORSZAKVÁZLATOK

      Az MTA volt elnöke és az American Academy of Arts and Sciences nemrég megválasztott tagja, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutató professzora. Munkásságát - csak az elmúlt negyedszázadra tekintve - igen nagy gazdagság, 31 megjelent kötet jellemzi. „Legutóbbi könyve 2017-ben jelent meg az egyik legszínvonalasabb angol kiadónál, az Európai Unió válságáról és jövőjéről. Ez - a számos elismerés és választott tagság mellett - arra utal, hogy Berend professzor gondolatai továbbra is világszerte nagy visszhangra tarthatnak számot”.
      
      „Az elemzéseket a blogbejegyzésekre emlékeztető, szépirodalmi igényű esszék, történetek teszik teljesebbé, melyek a kérdésekre adott válaszokkal ötvöződve, új sikerműfajjá válhatnak.”
      *
      
      „Mivel egész életemben tanítottam, és 66 év tanári munka áll mögöttem, ezt a kötetet mintegy tízezer volt tanítványomnak dedikálom. Egyben azonban azt is remélve, hogy sokan mások is olvasni fogják, és az érdeklődők hasznos információkat és meggondolásra érdemes álláspontokat találnak majd e kötetben!”
      (BEREND T. IVÁN)
      
      
      https://www.magyarmenedek.com/products/14615/Naplementek_-_Tortenelmi_korszakvaltasok_-_Berend_T__Ivan.htm
      A kilencvenes évek eleje óta Los Angelesben élő 88 éves egészen néhány hónappal ezelőttig a UCLA -én tanító gazdaságtörténésszel készített interjút az amerikai Népszava:
      https://nepszava.hu/3010890_berend-t-ivan-a-mult-nem-hagyja-magat-eltorolni
Berend T. Iván könyveinek jegyzéke:
https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_i_1_8?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=ivan+t.+berend&sprefix=Berend+T%2Cstripbooks%2C198&crid=2YGHBHWRFR2QY

© Nyugati Hírlevél - 2018