Nyugati Hírlevél

234. szám
2018. november 30.


SZABÓ DÁNIEL NYERTE AZ ASCAP DÍJÁT

      A legendás George Duke amerikai jazz zongorista emlékére létrehozott díjat, az idén negyedszerre ítélték oda, mégpedig Szabó Dánielnek. Az elismerés 5000 dollár pénzjutalommal jár, továbbá egy megrendeléssel a díj nevébe foglalt, 68 fős Symphonic Jazz Orchestra számára, amely Szabó Dániel erre az alkalomra készült darabját a 2019-20-as évadban fogja előadni.
      Szabó Dániel Pécsről indult, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén diplomázott (emellett bölcsész végzettsége is van). Első versenyét 1997-ben nyerte. 2001-ben a Los Angeles-i Henry Mancini Institute adott neki ösztöndíjat, 2003-ban pedig a Fulbright ösztöndíjnak köszönhetően a bostoni New England Conservatory-ban tanulhatott. 2012-ben költözött Los Angelesbe családjával, ahol a University of Southern California doktori programját végezte el sikeresen, jelenleg a UCLA részeként működő Herb Alpert School Of Music tanára. Táncelőadások, filmek zenéjén, valamint hangszerelőként is dolgozik.
      A jazz, a klasszikus zene és a Kárpát-medencei népzenék is hatottak szerzeményeire. Albumairól az All About Jazz ezt írta róla: “a legmagasabb rendű zenész, aki szerzőként képes elérni, hogy a zenészek a lelkük mélyére hatoljanak”. A Guardian kritikusa pedig arról írt, hogy “úgy árad belőle a virtuozitás, hogy a tökéletesség szinte elkerülhetetlen”:
A teljes cikk:
https://dalszerzo.hu/2018/11/14/szabo-daniel-nyerte-az-ascap-dijat/?fbclid=IwAR0GcLCh4qCW95OhG_P3Sc1MOKfCHioCxiaUzcblmle8A6y3PA_dYlRwZ_A

© Nyugati Hírlevél - 2018