Nyugati Hírlevél

234. szám
2018. november 30.


ELHUNYT RANDOLPH BRAHAM

      Életének 96. évében hunyt el New Yorkban. Randolph Braham hatalmas életművet hagyott maga után, munkájának eredményeként a magyar holokauszt a világ legjobban feldolgozott és dokumentált népirtása.
      https://nepszava.us/elhunyt-randolph-braham-a-holokausztkutatas-apostola/
      
      Néhány hete még nyílt levelet írt hozzám, amiben arra kért, védjük meg „a holokauszt magyarországi fejezetének történelmi integritását”. Kedves Braham, ígérem, megtesszük." - ezekkel a szavakkal búcsúztatta a világ egyik legnevesebb holokausztkutatóját Mazsihisz elnöke, Heisler András.
      Ábrahám Adolf Észak-erdélyi szegény zsidó családba született, Désen járta az általános iskolát és a gimnáziumot, délutánonként egy műbútorasztalos műhelyében dolgozott. 1943. októberében utolérte a második világháború, behívták munkaszolgálatra, ezredével 1944 márciusában a szovjet frontra került. Decemberben néhány társával együtt megszökött és egy magyar tanyán rejtőzött. 1945 januárjában rövid időre szovjet fogságba került, ahonnan egy szovjet zsidó tiszt a zsidó foglyokat elengedte.
      Budapesten át eljutott az ausztriai, majd a németországi amerikai megszállási övezetbe. Mivel több nyugati nyelven is beszélt, a menekültek ügyeit intéző egyik szervezetnél sikerült álláshoz jutnia. Felvették a müncheni Maximilian Egyetemre, ahol közel két évig tanult, többek között politológiával foglalkozott. 1948 januárjában külföldi egyetemi hallgatóként érkezett az Egyesült Államokba és ott folytatta tanulmányait. 1949-ben doktorált a City University of New York (CUNY) City College-ben, ahol 1992-ig a CUNY-n összehasonlító politikatudományt tanított. A New York-i Rosenthal Intézet igazgatója. Tizenöt közeli rokona közül tizenhármat pusztított el a világégés.
      Tudományos tevékenységének középpontjában a közép-európai, elsősorban a magyarországi holokauszt kutatása áll. Nem sokkal a PhD megszerzése után fogott hozzá a holokauszt történetének kutatásához, bekapcsolódott az akkoriban létesült jeruzsálemi Jad Vasem Intézet ilyen irányú munkájába. Az 1950-es évek végétől több ország, köztük Magyarország és Izrael levéltárainak erre vonatkozó anyagát tanulmányozta át. Legismertebb, fő művének tekinthető munkája a kétkötetes The Politics of Genocide: The Holocaust in Hungary című könyve (New York, 1981).
      
      Népszava
      https://nepszava.hu/3016391_meghalt-a-vilag-egyik-legnevesebb-holokauszt-kutatoja
      
      
      Hungarian Spectrum
      http://hungarianspectrum.org/2018/11/25/in-memoriam-randolph-l-braham-1922-2018/
       The New York Times cikke Randolf Braham-ről, amely a Hungarian Spectrum segítségével készült.
      https://www.nytimes.com/2018/11/28/obituaries/randolph-braham-dead.html

© Nyugati Hírlevél - 2018