Nyugati Hírlevél

238. szám
2019. március 31.


MÚZEUMI ELŐADÁSOK CLEVELAND
SZENTKIRÁLYI ENDRE MARCIA HANSEN KRAUS

      SZENTKIRÁLYI ENDRE
      2019 április 13-án délután 2 órakor dr. Szentkirályi Endre író kutató tart előadást „Being Hungarian In Cleveland” címmel.
      Szentkirályi mélyreható kutatásokat folytatott : a clevelandi magyar közösség történeti és szociológiai aspektusain keresztül a nyelv és irodalom, a kultúra és a hagyományok alakulását vizsgálta 1950-től napjainkig. Előadásában a kortárs clevelandi magyarok kultúráját, értékeit, nyelvhasználatát és hagyományait dokumentálja és elemzi, hogy mely elemek szolgálják a közösségük és a lassú asszimilációjukat. Az előadás a közelmúltban bekövetkezett fejleményekkel is foglalkozik, és reményteli kilátásokat kínál a változó és tartós jövőre nézve.
      
      
      MARCIA HANSEN KRAUS SZÉLL GYÖRGYRŐL
      
      2019. május 11-én délután 2-kor
      George Szell: One of the greatest orchestra builders of the 20th century
      Előadó Marcia Hansen Kraus, író szerző és zenész, zeneszerző.
      
      Marcia Hansen Kraus a közelmúltban kiadott egy könyvet Széll Györgyről:
      George Szell’s Reign Behind the Scenes with the Cleveland Orchestra címmel a University of Illinois Press kiadásában
      George Szell közel negyedszázadig dirigálta a Cleveland szimfonikusokat, és az ő kezei alatt a Cleveland zenekar vidéki szimfonikusokból világszínvonalú együttessé nőtte ki magát, melyet Széll György karizmával, vezetési ambícióval és magas színvonalú kiválósággal ért el, látnoki erővel vezető klasszikus zenei intézményt alakított ki.
      Széll György 1987-ben született Budapesten majd mikor. Hároméves, amikor szülei Bécsbe költöznek, itt kezd zenét tanulni, csodagyerekként tartják számon Mozartnak nevezik, zongorázik, zenét szerez és később vezényel, 17 évesen a Berlini Filharmonikus Zenekart vezényli és a Bécsi Szimfonikusokat .
      1915-ben, 18 éves korában, a Berlini Királyi Operaház (ma Staatsoper) főzeneigazgatója, Richard Strauss, az opera karnagyává nevezte ki. Strauss azonnal felismerte a fiatal karmester tehetségét. Részben Széll vezényelte Strauss Don Juanja hangfelvételének világpremierjét. Strauss komoly hatással volt Széll karmesteri stílusára, és ezzel a hatással tudott majdan Clevelandban zenekarépítő tevékenységet kifejteni, valamint a zenekar kivételes hangzását elérni.
      
      https://www.press.uillinois.edu/books/catalog/32gxn3eg9780252041310.html
      
      Az előadások helyszíne a Clevelandi Magyar Múzeum
      1301 E 9th St
      Cleveland, Ohio 44114
      (216) 523-390
      https://www.facebook.com/clevelandhungarianmuseum/

© Nyugati Hírlevél - 2019