Nyugati Hírlevél

238. szám
2019. március 31.


HAZAI SIKEREK KÜLFÖLDÖN

      MONTE CARLO
      REISZ GÁBOR
      ROSSZ VERSEK
      
      Magyar sikerrel zárult a Monte-Carlói Nemzetközi Filmfesztivál. Reisz Gábor alkotása, a Rossz versek kapta a fődíjat az Emir Kusturica által elnökölt zsűritől. Ezt az elismerést először nyerte el magyar film, a díjat a magyar rendező vette át a fesztivál záró gálaestjén Monte-Carlóban.
      
      Az alkotó önéletrajzi ihletésű filmjében foglalkozik a felnőttéválás legfontosabb kérdéseivel: megvalósíthatóak-e a vágyaink, és különböző gyerekkori énjeink elégedettek lennének-e azzal az emberrel, akivé váltunk. A rendező elmondása szerint olyan filmet akart készíteni, amelyből rá lehet ismerni a valóságra, melyben Magyarországon élünk.
      
      Reisz Gábornak a Filmalap támogatásával készült diplomamunkája, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan nagy siker volt, kultfilm lett és világszerte díjakkal jutalmazták a fesztiválok. A VAN..sikerét követően Reisz Gábor részt vehetett a cannes-i filmfesztivál rezidensprogramjában, így több hónapon át dolgozott Párizsban az új forgatókönyvén. A filmet nemrég Torinóban három zsűri díjazta olaszországi fesztiválpremierje alkalmával.
      http://www.kultura.hu/film/fodijas-lett-rossz
      
      
      ZÁGRÁB
      ZURBÓ DOROTTYA
      KÖNNYŰ LECKÉK
      
      A ZagrebDox zágrábi dokumentumfilm-fesztiválon két díjat is kapott Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje. Az alkotás a Filmalap Inkubátor Programjában készült.
      
      PORTUGÁLIA
      PÁLFI GYÖRGY
      AZ ÚR HANGJA
      
      Pálfi György legutóbbi filmje, Az Úr hangja szintén a Filmalap támogatásával készült. A Stanislaw Lem regénye alapján készült alkotás a legjobb speciális effektekért járó díjat kapta meg a portugáliai Fantasporto filmfesztiválon.
      http://kultura.kreativeuropa.hu/content.php?hle_id=40950
      
      
      KIOTÓ
      FARKAS GÁBOR AOYOMA-DÍJ
      Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész a számos európai és ázsiai, elsősorban Japánban tartott koncertje mellett 2018-ban a kiotói Barocksaalban is fellépett, a nagysikerű hangversenyt pedig a nagy presztízsű Aoyama Music Awarddal jutalmazták. A magyar zongoraművész hangversenyén Liszt remekműveit adta elő (a Vándorévekből az Itália-ciklust, a XII. rapszódiát, a Faust-keringőt és a Dante-szonátát).
      https://fidelio.hu/klasszikus/farkas-gabor-rangos-elismerest-kapott-japanban-143404.html
      
      
      BELGRÁD
      BALÁZS ISTVÁN BALÁZS KAPTA AZ IMAGO DÍJÁT
      (Európai Operatőrök díj)
      
      Balázs István Balázs a Csoma Sándor rendezésében készült Casting című film fényképezéséért kapta meg az elismerést. A Filmalap támogatásával a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) készült 28 perces alkotás főszereplője Blénesi Kincső.
      A film a 18 éves Júlia története, aki egy szegény bányavárosban él bátyjával. Egyik nap szerencsét próbál egy modell castingon annak reményében, hogy új életet kezdhet majd külföldön. Csoma Sándor diplomafilmje az Inforg-M&M Film gyártásában készült 2018-ban, producere Mécs Mónika, Muhi András, Bosnyák Miklós és Alföldi Nóra.
      https://magyar.film.hu/filmhu/hir/balazs-istvan-balazs-nyerte-az-europai-operatorok-dijat.html?fbclid=IwAR3vU7GN4xJkhX97A7pMkp0XnzmQr3x6B8tkvDxgZFtIrEbPfn65jk0xGQM

© Nyugati Hírlevél - 2019