Nyugati Hírlevél

238. szám
2019. március 31.


LÉNÁRD SÁNDOR VILÁGOK VÁNDORA
LÉNÁRT-CHENG HELGA VAJDOVICS ZSUZSA

      Lénárd Sándorról írt könyvet a L’Harmattan kiadó jelentette meg.
      Az 1910-ben Budapesten született és 1972-ben Brazíliában elhunyt Lénárd Sándor a 20. század egyik legkalandosabb életű magyar írója, költője, műfordítója, orvosa volt. Rómában az antifasiszta ellenállásban tevékenykedett, Brazíliában az őserdő közepén gyógyított, a Micimackó általa készített latin fordítása, a Winnie the Pu pedig világhíressé tette. A könyvet a L’Harmattan kiadó jelentette meg.
      http://vs.hu/magazin/osszes/megnyert-egy-teves-vetelkedot-antifasiszta-szakacskonyvet-irt-ki-az-0429#!s0
      
      Lénárd életét 2010-ben, születésének századik évfordulóján kezdte Magyarországon újra figyelem övezni. Ekkor helyeztek el emléktáblát a szülőházán (Erzsébet krt. 23.). Pár éve megjelent novelláiban (Füst) Böszörményi Zoltán Lénárd történeteit gondolta tovább, és jelenleg is fut Spiró György tavaly az évad legjobb drámájának választott darabja, a Helló, dr. Mengele!, amelynek főhőse Lénárd Sándor, és a történet alapja is valós: a Brazíliában letelepedett orvost azzal vádolják meg, hogy ő Mengele.
      A most megjelent monográfia függelékek nélkül alig 140 oldal, de mivel ez az első összefoglaló munka Lénárd teljes életművéről, bőven kínál újdonságot azoknak, akik ismerik Lénárd népszerűbb munkáit (pl. Völgy a világ végén, Egy nap a láthatatlan házban), de úgy általában is izgalmas olvasmány, mert Lénárd Sándornak valóban nem mindennapi élete volt. Lénárd életműve lehetetlenül széles, hagyatéka pedig jelenleg is több kontinensen található. Van még mit felfedezni tehát, a monográfia szerzői leginkább „segítséget és kiindulópontot nyújtanak a Lénárddal most ismerkedő irodalmároknak”.

© Nyugati Hírlevél - 2019