Nyugati Hírlevél

238. szám
2019. március 31.


FORTEPAN
MEGÚJULT HONLAP ÉS KIÁLLÍTÁS AZ MNG-BEN
FORTEPAN KEZDEMÉNYEZÉS AZ AMERIKAI MAGYAR DIASZPÓRÁBAN

      A Fortepan egy Budapesten alapított online fotóarchívum, ahol minden kép Creative Commons CC-BY-SA-3.0 licensz alatt, szabadon felhasználható. Közléskor a képek forrását kell megadni pl.: FOTO: FORTEPAN / X.Y. adományozó.
      A Fortepan alapítók szerették volna felhívni a figyelmet (a jórészt ismeretlen) amatőr fotósok hagyatékaira. Szemben a hivatalos ízű sajtófotóval, ezeken a családi fényképeken mintha egy másik Magyarország képe rajzolódna ki. Másrészt a szabadon publikálható, történeti értékű fotókat szerették volna közkinccsé tenni. Dacolva azzal a közlési- vagy jogdíj-gyakorlattal, amit közgyűjteményeink (sokszor szükségszerűen) követnek, a Fortepan fotói ingyen közölhetőek. A honlap indulása után szinte azonnal kiderült, hogy ezekkel a célokkal sokan tudnak azonosulni. Megjelentek az első Adományozók, akik szívesen ajánlották föl régi albumjaikat vagy saját felvételeiket a “köznek”.. A Fortepan gyűjteménye a múlt héten elérte a száztízezeres számot.
      Olvasóinkat arra buzdítjuk, hogy osszák meg velünk családi gyűjteményüket, és segítsenek újra rajzolni a XX. századi Magyarország, valamint a nyugati diaszpóra képes történetét.
      Amennyiben képek vagy diák vannak a tulajdonukban, amelyek alkalmasak lennének a nyugati magyarság egy láncszemének történetéhez azokat mi szívesen digitalizáljuk. Az eredeti képeket és diákat visszaküldjük és digitalizálva is megkapják az eredeti tulajdonosok. A Fortepan oldalon az eredeti tulajdonosok nevei is fel lesznek tüntetve.
      A Fortepan alkalmazottai mind önkéntesek.
      Férjemmel, dr. Gergátz Istvánnal mi is ezt a munkát a magyar amerikai történelem dokumentálása érdekében önkéntesen végezzük.
      Bikajuli@comcast.net
      A Magyar Nemzeti Glériában április 16-án nyilik kiállítás a Fortepan gyűjteményéből. https://mng.hu/kiallitasok/minden-mult-a-multam-huszadikszazad-privatfoto-fortepan/
fortepan.hu

© Nyugati Hírlevél - 2019