Nyugati Hírlevél

239. szám
2019. július 1.


BÖRŐCZ JÓZSEF KÖNYVEI MAGYARUL
Hasított fa - A világrendszer-elmélettől a globális struktúraváltásokig Az EU és a világ - Kritikai elemzés

      Böröcz József a világrendszer-elmélet harmadik generációjának egyik vezető alakja, ezen belül a történeti-regionális elemzés szószólója, aki 2004 óta az MTA doktora, jelenleg a Rutgers Egyetem szociológia tanszékének egyetemi tanára. 1995 és 2007 között a Rutgers Magyar Intézet első szakmai vezetője, 2005-2006-ban a Chair in Global Ethics tiszteletbeli professzora a Ghenti Egyetemen. 2005- ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.
      
      Harminc éves társadalomtudományos munkásságának egésze Magyarország, Kelet-Közép-Európa és Európa globális pozíciójának meghatározására, helyes kontextualizációjának elméleti és empirikus kérdéseire, és ezeken keresztül a világ főbb átalakulási tendenciáinak megértésére irányul.
      
      Hasított fa (2017) címen válogatás-kötete, illetve Az EU és a világ (2018) címmel monográfiája jelent meg.
      
      
      Hasított fa - A világrendszer-elmélettől a globális struktúraváltásokig
      A tanulmánykötet Böröcz munkásságának kronologikus keresztmetszetét adja, benne számos olyan tanulmánnyal, mely magyar nyelven még nem jelent meg. A kötet egyetlen helyen, kényelmesen elérhető formában közli a szerző munkásságának a magyar olvasó számára legrelevánsabb részét. A világrendszer-elméleten belül Böröcz a magyar történeti szociológia.
      Kiadó:
      L­ HARMATTAN KFT., ISBN:9789634142287
      Fordító: Laszkács Ágnes
      https://www.libri.hu/konyv/borocz_jozsef.hasitott-fa.html
      
      Az EU és a világ - Kritikai elemzés
      Böröcz József könyve az európai integráció történetének mintegy előzményeként a nyugat-európai államiság több évszázados globális történetét is áttekinti, s ebben a keretben értelmezi az EU létrejöttét és formálódását. A könyv, amely bő egy évtizedes kutatómunka összefoglalója, azt magyarázza meg, hogyan következik az EU kialakulása az azt megelőző, több évszázad történelméből. Az elemzés Magyarország, Kelet-Közép-Európa és Európa globális pozíciójának meghatározására, helyes kontextualizációjának elméleti és empirikus kérdéseire, és ezeken keresztül a világ főbb átalakulási tendenciáinak megértésére irányul.
      A világrendszer-elméleten belül Böröcz a magyar történeti szociológia, különösképpen Polányi Károly - és tágabban a magyarországi modern szellemi hagyomány legnagyobbjai, Bartók, Ady vagy Jancsó Miklós - által ihletett, sajátosan közép-európai megközelítésmódot képviseli.
      
      
      Kiadó: PESTI KALLIGRAM KFT. ISBN: 9789634680352
      Fordító: Berényi Gábor EU https://www.libri.hu/konyv/borocz_jozsef.az-eu-es-a-vilag.html
      
      
      BÖRÖCZ JÓZSEF INTERJÚI
      
      
      A 63 éves szociológussal, aki a Budapesti Corvinus Egyetem kutató professzora és 2004 óta az MTA doktora a Szép Szó Interjút készített 2019. április 20-án. Alább olvasható:
      https://issuu.com/nolajuli/docs/az_eu_--_illuziok_nelkul_interview_
      Egy másik internetes interjú:
      https://www.maszol.ro/index.php/hatter/111361-az-eu-csatlakozas-hasznait-ket-erdekcsoport-folozi-le-interju-borocz-jozsef-szociologussal

© Nyugati Hírlevél - 2019