Nyugati Hírlevél

240. szám
2019. augusztus 1.


KONDOR TÖRÖK KIÁLLÍTÁS
TÖRÖK László & KONDOR László - Kék és Fekete – Aktok Salföld Galéria 8256 Salföld, Kossuth L. u 31 2019. július 27 - október 15.

      Az idén nyáron a Pajta Galéria és a Kondor Stúdió közös kiállítása két nemzetközileg elismert művész, fotográfust mutat be. A kiállítás Török László & Kondor László - Kék és Fekete – Aktok, (Blue and Black - the Nude) egymás mellett mutatja be az emberi alak rendkívül változatos kezelését. Ez a két mester egyedülálló, saját közegében a XX. század megtapasztalásának vizuális kommentárja. Ennek a két magyar művésznek az életét és munkáját meghatározta az idő, amikor politikailag megoszlott a világ keletre és nyugatra. Két határozottan különböző életmű jött létre, mindegyik azokra az eseményekre reagálva, amelyek esztétikai érzékenységüket és ennek megfelelően munkájukat formálták.
      
      A kiállítás 80 korhű analóg és digitális nyomatot mutat be 1973-tól 2015-ig terjedő időszakban. Az energikus páros több meglepő hasonlatot talált munkájukban, miközben újra életre keltettek elfelejtett képeket, és a leghíresebbeket új fényben világították meg.
      
      Török jelképes nőit jellemző turnbull-kékben fürdeti vizuálisan kihívó felépítményekben. Ez a kék az ő lényegi védjegye.
      
      Kondor merész fekete és fehér akt fényképeit Amerikában készítette, amikor Chicagóban vezetett egy sikeres reklámstúdiót. Határozottak és építészetileg stilizáltak. Kondor inkább ismert a világeseményeket tanúsító munkájáról, az Amerikai-Vietnámi háború idején, Amerika utcáin az elkerülhetetlen háborúellenes erőszakról és Richard J. Daley (1902-1976) Chicago híres polgármesterének politikai termeiről tett tanú bizonyságot.
      
      
      Bővebb információ:
      (HU) Pajta Galéria, Török Eva patjag@gmail.com +36 30 584 7522
      (ENG) K Studio, Kondor László kondorus@t-online.hu +36 30 256 4330
      
      A kiállítással egyidejűleg készült egy kétnyelvű katalógus
      Kondor László magyar-amerikai fényképész 1941-ben született, majd 1961-ben Amerikába emigrált. Kondor László elsősorban a harctéren és a politikai arénában tevékeny fotóriporterként ismert. Első jelentős elismerését 1971-ben kapta a LIFE folyóirattól - Photo of the Year Award- az év fotója díjat- a Boys with the US Flag (Fiúk az amerikai zászlóval) képért.
      Művei közül a legszemélyesebbek az aktjai.
      Török László magyar fényképész 1948-ban született Budapesten. Nemzetközi hírnevű fényképész, 1973-ban és 1974-ben World Press Photo’s Golden Eye Award világsajtó díjat nyert.

© Nyugati Hírlevél - 2019