Nyugati Hírlevél

240. szám
2019. augusztus 1.


FISCHER ÁDÁM
MILÁNÓI SCÁLA

      Operarendezőként debütált a milánói Scalában Woody Allen amerikai filmrendező: Puccini Gianni Schicchi című vígoperáját állította színpadra. A darabot július 6-án mutatták be Fischer Ádám vezényletével, a címszerepet Ambrogio Maestri olasz bariton énekli.
      Woody Allen több mint tíz éve már színpadra vitte Puccini egyfelvonásos operáját a Los Angeles-i Operaházban, ezt a változatot fogják bemutatni Milánóban.
      Woody Allen a Gianni Schicchit neorealista stílusban rendezte meg Vittorio de Sicához és Federico Fellinihez hasonlóan. Elmondta, hogy ő más véget írt volna a Dante Isteni színjáték című műve alapján készült operának, amelyben a címszereplőt a pokolra kívánják azért, mert hasznot húzott a cselszövésből. „Mindig a társadalom peremén élők mellett állok… Egy film végén nem küldeném pokolra, hanem jó ellátmánnyal nyugdíjba küldeném őt, és útjára engedném, hogy boldogan élhessen” – fejtegette.
      
      
      Az operát július 6. és 19. között játszották Milánóban.
      
      https://www.szombat.org/hirek-lapszemle/fischer-adam-vezenyel-woody-allen-rendez?fbclid=IwAR11h4KT9X2919mH2xEsEXfjDu7cgyBPh5NolX9w61PVx3HRQjavVVshcig
      
      
      http://www.teatroallascala.org/en/season/2018-2019/index.html

© Nyugati Hírlevél - 2019