Nyugati Hírlevél

240. szám
2019. augusztus 1.


SOMOGYI PÉTER NYÍLT LEVELE A MAGYAR ÁLLAMFŐNEK
Az MTA-törvény országunkat a kulturális elmaradás útjára vezeti - tartja az oxfordi agykutató

      Az Oxfordi egyetemen tanító és kutató Brain-díjas neurobiológus Somogyi Péter nyíltlevélben fordult Áder Jánoshoz, amelyben azt írja
      
      Megdöbbenéssel láttam, hogy aláírta a tudomány politikai felügyeletéről szóló törvényt, és ezzel személyes felelősséget vállalt Magyarország tudományos fejlődésének visszavetésében.
      Áder János korábbi, tudománypártoló kijelentéseit felidézve tartja "érthetetlen[nek], hogy miért hagyta jóvá ezt a felületesen összeállított, és nyilvánvalóan pártpolitikai célokat szolgáló törvényt, a tudományos közösségek és dolgozók tanácsa, kérése majd tiltakozása ellenére is."
      Az író szerint nemcsak a törvény tartalma, de a kormány által a tudós közösség megalázására és fenyegetésére alkalmazott módszerek is hosszú időre visszavetik az ország fejlődését. Minthogy ezernyi kutató próbálta jobb belátásra bírni a kormányt, az átalakítások megszervezői és majdani végrehajtói tudatában vannak annak, hogy mit tesznek.
      Ez a törvény országunkat a kulturális elmaradás útjára vezeti, mert elveszítjük a kiváló elméinket és a képzett tudományos dolgozókat.
      - folytatja írását Somogyi. A professzor sok magyar hallgatót tanít Oxfordban, így látja, hogy a kormány negatív üzeneteket küld azoknak a tehetséges fiataloknak, akiknek vissza kellene térniük Magyarországra. Majd így zárja nyílt levelét.
      Szomorúan látom azt is, hogy az ország felelős vezetői szemében nincs hely a tanult, önálló véleményt formáló embereknek Magyarországon. A kormány fél az értelmiségtől, mint azt az oktatás, az egészségügy és most már a tudomány helyzete is mutatja. Önnek viszont nincs mitől félnie, így viszont a felelőssége országunk jövőjéért és a törvény aláírásának következményeiért óriási.
      
      
      
      Az alábbi linken olvasható a teljes levél:
      https://hvg.hu/itthon/20190726_Nyilt_levelben_kerdi_egy_oxfordi_magyar_agykutato_Adert_miert_irta_ala_szo_nelkul_az_MTAtorvenyt

© Nyugati Hírlevél - 2019