Nyugati Hírlevél

240. szám
2019. augusztus 1.


KI TUD RÓLA ?
KERESIK DR. HAAS LAJOS ISMERŐSEIT AMERIKÁBAN

      1893-ban született Budapesten, fakereskedő apja vallásos zsidó családban nevelte az öt gyereket. Haas Lajos orvosi tanulmányait a budapesti és a berlini egyetemen végezte. Kezdetben a fővárosi klinikák, kórházak legkülönbözőbb osztályain dolgozott, aztán a röntgenológiában mélyedt el, és a daganatok besugárzása lett a szakterülete.
      1948 ban kerül ki az USA -ba és a chicagói University of Illinois docense lett, több nemzetközi szinten jegyzett orvosi folyóiratban jelentek meg írásai.
      Szenvedélye volt a fotózás. 1960-ban, 67 éves korában egy autó Montrealban az utcán fotózás közben halálra gázolta írta róla a Magyar Radiológiai újság. A chicagói Rosehill temetőben nyugszik.
      
      Haas Lajos fotóit, diáit egy Alkotás utcai kuka mellől találták meg és feltették a Fortepan weboldalára. A belőlük kibontakozó élettörténet az ötvenes évek Amerikájáig vezet: az 1956 áprilisában előhívott diafilmkockák dobozán dr. Lewis Haas neve és chicagói-i címe áll. Montrealról, Mexico Cityről, San Franciscoról készített színes diák is voltak a csomagban.
https://index.hu/fortepan/2019/06/30/amerikai_fotok_alkotas_ut_kuka_dr_haas_laj

© Nyugati Hírlevél - 2019