Nyugati Hírlevél

240. szám
2019. augusztus 1.


BÁLINT GAZDA 100 ÉVES
A REUTERS ÜNNEPI VIDEÓJA
https://www.reuters.com/article/us-hungary-gardener/hungarys-favorite-gardener-still-digging-up-new-tips-as-he-turns-100-idUSKCN1UD1FM

      Július 28-án ünnepelte századik születésnapját dr. Bálint György, az Aranytollas Újságírók Társaságának tiszteletbeli elnöke, aki több mint hatvan éve a MÚOSZ tagja.
      Televíziós szerepléseivel szerzett országos népszerűsége is töretlen. A Reuters ünnepi videójának szerzője megjegyzi: „Bálint gazda napi rutinja nem igazán változott az elmúlt években. Most is minden napot azzal kezd, hogy válaszol, tanácsot ad, segít azoknak, akik hozzá fordulnak a kertészkedéssel kapcsolatos kérdéseikkel. A világ hiába változott sokat, Bálint gazdát ez csak annyiban érinti, hogy már nem postai úton érkeznek a levelek hozzá, hanem a 430 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalán keresztül kapja a megkereséseket.”
      Bálint György hangsúlyozta: a klímaváltozás miatt különösen fontos, hogy minél több ember önellátó közösségekbe szerveződjön.
      1919-ben született, Halmajon nőtt fel egy zsidó fiúcska. Apja sikeres gazdálkodó volt, akitől mikor a második zsidótörvény miatt elvették földjeik jórészét, bele is halt.
      1942-ben vitték el honfitársai munkaszolgálatra. Hat hetet töltött Mauthausenben a koncentrációs táborban. Utána évekig egy megsemmisítő táborban, egy kőfejtőben dolgoztatták. 42 kilós volt, amikor megszökött.
      Amerikai csapatok találtak rá két társával és egy osztrák kórházban ápolták. Egy magyar származású amerikai tiszt felajánlotta, hogy segít neki az USA-ban letelepedni. Keresett szakmával, nagy tudással, diplomával könnyű élete lehetett volna.
      Ő akkor is haza akart menni, amikor megmondták neki, hogy senkit se talál majd otthon.
      Gazdálkodni kezdett és a semmiből újraépített egy gazdaságot. Három év múlva jöttek érte újra és internálták.
      Két koffer maradt a családi vagyonból, azzal költözött Pestre. Két éven keresztül minden munkahelyéről kirúgták, amikor megtudták, hogy kulák. Hogy ellenség.
      Ötven éves volt, amikor a Kertészet és Szőlészet című lap főszerkesztője lett és rövid úton felvirágoztatta, az ország egyik legolvasottabb lapjává tette azt.
      62 évesen az arcát is megismerte az egész ország, amikor az Ablak című tévéműsor állandó szakértője lett.
      Egy ország számára lett ő a föld, a természet, a környezet apostola, a békés, de óriási tudás megtestesítője.
      Budapest díszpolgára még 2009-ből.
      https://muosz.hu/hirek/2019/07/22/a-reuters-videot-keszitett-a-100-evesen-is-aktiv-balint-gazdarol/
      
      Hamarosan megjelenik vele egy életút-könyv, de addig is a visszaemlekezesek.hu honlapon található, a (néhai) 1956-os intézet által kezelt, mintegy ezer oral history interjúk között az övé is. Alább: http://www.visszaemlekezesek.hu/balint-gyorgy

© Nyugati Hírlevél - 2019