Nyugati Hírlevél

241. szám
2019. szeptember 1.


LANT Mozgalom
AbsoLUTE Movement
A nemzetközi független magyar kultúra globális hálózata

      Kulturális mozgalmakról gondolkodni, beszélgetni, vitába bocsátkozni, megtervezni, majd elindítani rengeteg egyéb társadalmi és közösségi kérdést is előtérbe helyez. Hosszú évek tapasztalatai, az ellentmondások megértése és feldolgozása, a már meglévő és érintett kulturális közösségek megismerése, illetve a hiány pótló szükségleteket megfogalmazó érvek és ellenérvek igazságos vitába helyezése az a minimális háttérmunka, ami megkívánja az óvatos előkészületeket is. Ebből a nézőpontból, körültekintő szakmai megfontolásból és abszolút jóakaratból született meg az AbsoLUTE Movement más néven LANT Mozgalom mint a nemzetközi független magyar kultúra globális hálózatának alulról építkező közösségi szervezete, amely a folytonosságban és az igényes, nemzetközileg is érdekes magyar kulturális értékek támogatásában hisz.
      Többen, Magyarországon és külföldön élő kulturális programszervezők, egyéb kulturális területen dolgozó szakemberek, társadalmi és emberjogi kérdésekkel foglalkozó civilek és tudományos munkatársak, alkotóemberek, művészek és a művészekhez tartozó már meglévő közönség, illetve a folytonosság és a változó világ kettősségében megszülető új kulturális közösségek, valamint a világ különböző pontjain élő magyar családok külön-külön is megfogalmazták már igényeiket az elmúlt évtizedekben.
      Most lehetőség nyílik arra, hogy együtt, egymást is, a másik közösségét is segítve közösen, de mégis önálló döntésekkel jöjjenek létre az elképzeléseinkből kulturális események egy olyan közösségi hálózaton belül, amely a független alkotókat és azok közönségét egyszerre támogatja, alakítja és fejleszti.
      Ráadásul manapság, amikor a hálózatkutatás tudományát éppen egy Bostonban élő magyar származású tudományos szakember, Barabási Albert-László hozta létre és fejleszti rendületlenül, – aki könyvében alaposan érvel a kreatív és társadalmilag hasznos hálózatok fontossága mellett – szóval manapság a legaktuálisabb megkeresnünk azt a jól működtethető innovatív társadalmi modellt/szerkezetet, amely nemzetközileg is megtartja és akár kiemeli a magyar kulturális értéket a majdnem ismeretlenből.
      
      Mi megtettük az első lépést a saját függetlenségünkért és globális kultúránkért. Készítettünk egy videót, a saját telefonjainkkal, akik elsőként csatlakoztunk Európából és az Egyesült Államokból tizenkét különböző nagyvárosból kulturális hidat emelve a kontinensek közé. Abban hiszünk, hogy a magyar nyelv és a kultúra szeretete nem szétválaszt, hanem összeköt minket. Abban hiszünk, hogy a földrajzi távolság nem akadály, hanem olyan kreatív lehetőség számunkra, amely független alkotásra ösztönöz és garantálja az őszinte szókimondást.
      A független magyar kultúra nemzetközi platformját álmodtuk meg. Egy olyan globális kulturális hálózatot, amely természetesen növekszik a kulturális igényeinkkel együtt politikai és vallási hovatartozástól függetlenül. Célunk, hogy a valódi kulturális értékeinket generációról generációra és határok nélkül képesek legyünk megőrizni, fejleszteni és továbbadni. A havi tagsági díj ($10 családonként) segítségével olyan anyagi alapot tudunk létrehozni, amellyel megteremthetjük a saját nemzetközi független magyar kultúránkat, amely területenként szabadon növekedhet a helyi igényeknek megfelelően. A korrupciómentes szerveződésben és programszervezésben hiszünk, ezért minden egyes adományt nyomon követhetnek a tagok és a szponzorok, hogy a saját régiójukba hogyan áramlik vissza a befizetett összeg és milyen kulturális program létrejöttét segíti. Egy nagy térképen lehet majd nyomon követni a régiók aktivitását és a megvalósuló kulturális programokat. Szeretnénk több zenei, film- és színházi fesztivált, tehetséggondozásra épített kreatív foglalkozásokat, gyerektáborokat, nemzetközi művésztelepeket, több állomásos író-olvasó találkozókat, kiállításokat és összművészeti eseményeket létrehozni magyar, angol vagy bármilyen nyelven, amelyre a régióban szükség van.
      közös cél az anyanyelvmegőrzésen túl a magyar kulturális örökségünk nemzetközi népszerűsítése idegen nyelveken és a magyar származású tehetséges művészeinkkel való közös innovatív munka. Szeretnénk egy olyan kulturálisan kreatív hálózatot építeni, ahol az első- és másod- vagy többedgenerációs magyarok is velünk együtt határok nélkül szabadon ünnepelhetik a legfrissebb magyar kulturális értékeinket.
      
      
      
      Angolul és bővebben: (https://www.patreon.com/sztimeazs ) illetve csatlakozni is ugyanitt lehet nagyon egyszerű és biztonságos módon. A csatlakozó tag a bankkártya adatai megadásával minden hónap 1-én a megadott összeggel automatikusan támogatja globálisan, de gyakorlatilag a saját régiója független kulturális rendezvényeit egészen addig, amíg a tagságát meg nem szünteti (ezt bármikor megteheti). A tagoknak minden hónapban kiküldünk egy értesítő emailt, amelyben lehetőséget adunk arra, hogy válasszanak az adott régiójuk vagy más régiók rendezvényeinek vagy szervezeteinek támogatásáról. Ezzel biztosítjuk azt, hogy a tagok akár különböző kulturális ízlésű, de mindenképpen színvonalas és független produkciót segíthetnek. A befizetett összegtől függően kedvezményeket és kulturális értékekben mért ajándékokat kapnak a tagok/patronok/támogatók. Minden egyes régió tagjai ezzel nem csupán a saját alkotó közösségük fejlődését biztosítják, de újabb szervezeteket is létrehozhatnak. Például olyan környezetvédő vagy anyanyelvmegőrző programokat, szervezeteket, helyi közösségeket, amelyeket részben a tagsági díj tart fenn. Pályázatokat lehet általunk kiírni, nyilvánosságra hozni és az adott régió elé bocsájtani.
      
      FB oldal
      https://www.facebook.com/Absolute-Movement-International-Independent-Hungarian-Cultural-Mission-150394702531263/
      
      Timea Zsedely
      Tenthousand Step Hungarian Bookstore
      Anyanyelvmegorzes.hu

© Nyugati Hírlevél - 2019