Nyugati Hírlevél

241. szám
2019. szeptember 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      HAZUG
      Kámán Albert Hazug című kisfilmje három díjat is nyert a Los Angeles Film Awards-on. (Papageno)
      
      A Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott kisfilm, Kámán Albert Hazug című alkotása három díjat is kiérdemelt a Los Angeles Film Awardson. A kisfilm a dráma kategória legjobbja lett, emellett megkapta a legjobb elsőfilmes rendező díját, a film főszereplője, Nagyistók Edit pedig a szemle legjobb színésznője lett.
      Bővebb információ:
      
      I: https://www.lafilmawards.net/june-2019
      
      
      
      
      
      
      FONÓ ALBUMOK A VILÁG ÉLÉN
      
      Egyedülálló sikert ért el a Fonó kiadó: augusztusban két lemeze vezeti a rangos nemzetközi világzenei listát, a World Music Charts Europe-ot (WMCE). Az első helyen a Boban Markovic Orkestar Mrak című albuma, a másodikon Lajkó Félix és a Volosi lemeze szerepel.
      A Fonó Budai Zeneház csütörtöki közleménye szerint nemzetközi viszonylatban egy kiadónak sem sikerült eddig a világzenei toplista két vezető helyét megszereznie.
      A WMCE listáját 27 ország ötven rádiós világzenei szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónap elsején.
      Boban Markovic és zenekara második hónapja szerepel az első helyen, ezt korábban csak egy hazai kiadványnak sikerült elérnie: 2013-ban Lajkó Félix Mező című albumának.
      A listavezető szerb Boban Markovic Orkestar és a második helyre került magyar-lengyel közös produkció, a Lajkó Félix & Volosi mellett még egy magyar vonatkozású szereplője van a WMCE legfrissebb top 20-as listájának: a Romano Drom Give Me Wine című anyaga, amelyet a Riverboat kiadó jelentetett meg, a 18. helyen áll.
      
      
      
      https://zenekalauz.hu/fonos-lemezek-a-nemzetkozi-vilagzenei-toplista-elen/
      
      
      
      
      A PADLÁS A BROADWAYRA KÉSZÜL
      
      A Vígszínházban több éve játszott Padlás Presser Gábor musicaljének a Broadway olvasópróbái elindultak.
      
      
      https://szinhaz.org/kitekinto/kulfold/2019/08/03/a-broadwayre-keszul-a-padlas-presser-gabor-new-yorkban-jar-olvasoprobakra/
      
      https://pressergabor.hu/?pagetype=news#self
      
      
      
      A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA
      NAGYDÍJAT KAPOTT LOCARNÓBAN

      Nagydíjat kapott Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje Locarnóban, a svájci filmkritikus szövetség által szervezett Kritikusok Hetén. A zsűri hét film közül választotta ki Szabó Réka alkotását, amelyet 2019. szeptember 12-én mutatnak be a magyar filmszínházakban.
      http://www.sdlc.ch/
      
      http://kultura.kreativeuropa.hu/content.php?hle_id=41493
      SARAJEVOBAN IS DIJAZTÁK
      Összesen hat magyar film, illetve filmterv kapott díjat a 25. alkalommal megrendezett szarajevói (Bosznia-Hercegovina) filmfesztiválon. Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje a locarnói siker után megkapta a balkáni szemle emberi jogi díját is. http://kultura.kreativeuropa.hu/content.php?hle_id=41511

© Nyugati Hírlevél - 2019