Nyugati Hírlevél

241. szám
2019. szeptember 1.


RENDHAGYÓ BIOLÓGUS SORSOK

      MTA Tudomány- és Technikatörténeti Bizottság Konferenciája
      Rendhagyó Biológus Sorsok a 20. Században
      2019. szeptember 13-án reggel 9 órától a Tudományos Akadémia Kistermében.
      Az előadások mind olyan magyar kutatókról szólnak, akik a politika miatt külföldre kényszerültek és ott arattak sikert vagy politikai okok miatt ott lelték végzetüket.
      Bauer Ervinről a New York-I Rockefeller Egyetemes emeritus professzora Müller Miklós és Elek Gábor tart előadást. Bauer Ervin Kaffka Margit. özvegye a Tanácsköztársaság alatti szerep vállalása miatt Bécsbe, Göttingenbe, majd Prágába költözött, ahol egyetemi asszisztensként dolgozott. 1924-ben Berlinben rövid ideig egy rákkutató intézetben dolgozott. 1925-ben emigrált a Szovjetunióba, 1933-tól Leningrádban élt. 1935-ben publikálta Elméleti biológia című könyvét, melyben leírta az élő rendszerek termodinamikai jellemzőit. Dolgozatai nagy hatást gyakoroltak a szovjet természettudomány fejlődésére.
      Bauert és második feleségét Szilárd Stefániát 1937. augusztus 4-én tartóztatta le az NKVD, majd 1938. január 11-én agyonlőtték őket.
      Előadás hangzik el majd az egyetlen Sztálin-díjas magyar tudósról , Szörényi Imréről,
      Boray József állatorvosról, aki Salgótarjánból eljut az ausztrál Parazitológiai Társaság elnöki posztjáig, Ullmann Ágnesről a Pasteur Intézet világhírű magyar mikrobiológusáról és Koller Pius Károly bencés szerzetes, biológusról, aki Pannonhalmáról indult és az angliai Fullham Roadig ért el. A záróelőadást Hargittai István tartja a politika és a tudomány kapcsolatáról.
      Mta.hu

© Nyugati Hírlevél - 2019