Nyugati Hírlevél

241. szám
2019. szeptember 1.


HARGITTAI ISTVÁN
MOZAIKOKBÓL EGY ÉLET
KÖNYVBEMUTATÓ BUDAPEST

      Hargittai István Mozaikokból egy élet című könyvének bemutatójára, amelyet az Akadémiai Kiadó és az MTA Könyvtár és Információs Központ rendez
      Konferenciaterem, V. ker. Arany János utca 1, II. emelet, 2019. szeptember 26, csütörtök, 16 órakor.
      
      
      A könyvről: Hargittai István 45 portrét rajzol meg és rajtuk keresztül mutatja be életét és tudományos pályáját. Ennek során a legfontosabb szerencsés körülménynek az emberi kapcsolatokat tekinti. Egy középiskolai matematika tanár, egy moszkvai professzor, egy norvég akadémikus, egy mechanikai műszerész, egy könyvsorozat szerkesztője, egy impresszionista festő képe, vagy egy lapkiadó, mind, mind hosszabb-rövidebb ideig pozitív befolyással volt pályájára. Közülük választotta ki a bemutatottakat. Ezekből a portrévázlatokból áll össze egy önarckép vázlata, amely egyben korrajz is, és amelynek üzenete minden egyes olvasó saját érdeklődésétől, hátterétől és motiváltságától függ.
      
      Heller Ágnes előszavából: „ … az olvasó ezekből a „mozaikokból” az utolsó fél évszázad (vagy hetven esztendő) tudománytörténetét is össze tudja rakni. Ez az egyike annak a három képnek (a szerző élettörténete, Európa és Amerika története, tudománytörténet), melyek ugyan sokban fedik egymást, de egymással nem helyettesíthetők.”
      
      Kiadta az Akadémia Kiadó. Olvasható a mersz.hu okos könyvtárban online.

© Nyugati Hírlevél - 2019