Nyugati Hírlevél

242. szám
2019. október 1.


MAGYAR SIKEREK KÜLFÖLDÖN

      SAUL FIA
      A brit The Guardian készített listát a 2000-es évek legjobb filmjeiről, amelyen Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása igen előkelő helyen végzett.
      A Saul fia a 12. helyre került a Guardian, a 21. század legjobb 100 filmjét összegyűjtő listáján.
      https://www.theguardian.com/film/2019/sep/13/100-best-films-movies-of-the-21st-century
      
      VÁNYA BÁCSI
      A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi produkciója nyerte a fődíjat a breszti 24. Belaja Vezsa Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
      A rangos fehéroroszországi eseményen szeptember 7. és 15. között öt helyszínen 15 ország 28 produkciója mutatkozott be a legkülönfélébb műfajokban. A programban klasszikus dráma, modern kísérleti dráma, bábszínházi produkciók, utcaszínházi és táncszínházi előadások is helyet kaptak.
      https://fidelio.hu/szinhaz/magyar-eloadas-lett-a-legjobb-egy-feheroroszorszagi-fesztivalon-148411.html
      
      
      KURTÁG GYÖRGY OPERÁJA
      Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait és a listán a negyedik lett Kurtág György: Fin de Partie (2018)
      A zeneszerző több, mint egy évtizeden át dolgozott a művön, amely Samuel Beckett azonos című drámájának adaptációja. „Aszketikus, teljesen hű átdolgozása az eredetinek” – írja a Guardian. – „Vegytisztán az a kompromisszummentes, őszinte zene, amelyet Kurtág egész karrierje során komponált.” (Itt:
      https://www.youtube.com/watch?v=ep9k_lsVRLs
      lehet meghallgatni a hangfelvételét.)
      
      https://fidelio.hu/klasszikus/kurtag-operaja-a-negyedik-a-legjobb-21-szazadi-muvek-listajan-a-guardian-szerint-148402.html
      
      ÖRÖK TÉL
      Nemzetközi Emmy-díjra jelölték Gera Marina magyar színésznőt az Örök tél című film főszerepéért. Bergendy Péter Trezor című filmje a legjobb tévéfilm / minisorozat kategóriájában kapott jelölést – közölte a Szupermodern Filmstúdió.
      A közlemény szerint a Nemzetközi Emmy-díj történetében ezek az első magyar jelölések. 2019-ben 11 kategóriában 21 országból 44 jelölt versenyez a rangos elismerésekért. Minden kategóriában négy versenyzőt jelöltek.
      A nemzetközi Emmy-díj nem azonos azzal az Emmyvel, amit a legrangosabb tévés szakmai díjnak tartanak, mert az az amerikai produkcióknak kiosztott díj.
      A Nemzetközi Emmy-díjjal az Egyesült Államok területén kívül vetített legjobb televíziós produkciókat ismerik el. A díjakat először 1973-ben adta át a Nemzetközi Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája (IATAS). Az idei díjakat nagyszabású gála keretében november 25-én adják át New Yorkban.
      https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/eloszor-jeloltek-magyar-szineszt-es-magyar-filmet-emmy-dijra-123089
      
      BENYUS JÁNOS KÜRTÖS SIKERE AMERIKÁBAN
      A Magyar Állami Operaház kürtművésze, Benyus János lett a Nemzetközi Amerikai Kürtverseny profi kategóriájának győztese. (Papageno)
      Az Egyesült Államokban megrendezett Nemzetközi Amerikai Kürtversene a magyar művész a verseny profi kategóriájában érte el az első helyet. Benyus Jánosnak ez már a hatodik győzelme, amit nemzetközi versenyen aratott. http://kultura.kreativeuropa.hu/media/41627-17176-Benyus_Janos-1-e1569317727811-696x392.jpg
      
      
      KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ
      A Báró Wenckheim hazatér kilenc másik művel versenyez.
      
      Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regénye is szerepel az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerésre, a Nemzeti Könyvdíjra jelölt könyvek között az idegen nyelvről angolra fordított művek újonnan létrehozott kategóriájában.
      A 2016-ban megjelent regényt Ottilie Mulzet ültette át angol nyelvre, Baron Wenckheim­s Homecoming címmel.
      A mű a közzétett "hosszú", 10-es listán szerepel. A jelöltek öt műre leszűkített listáját - a döntősöket - október 8-án hozzák nyilvánosságra, győztest november 20-án hirdetnek.
      Az évente több kategóriában odaítélt National Book Awardot a második legjelentősebb irodalmi elismerésként tartják számon a Pulitzer-díj után az Egyesült Államokban.
      
      https://www.newyorker.com/books/page-turner/the-2019-national-book-awards-longlist-translated-literature?source=EDT_NYR_EDIT_NEWSLETTER_0_imagenewsletter_Daily_ZZ&utm_campaign=aud-dev&utm_source=nl&utm_brand=tny&utm_mailing=TNY_Daily_091719&utm_medium=email&bxid=5bea00c23f92a404693b8075&cndid=49867387&esrc=&mbid=&utm_term=TNY_Daily

© Nyugati Hírlevél - 2019