Nyugati Hírlevél

242. szám
2019. október 1.


HARGITTAI ISTÁN ÉS HAGITTAI MAGDOLNA

      Moscow Scientific: Memorials of a Research Empire
      Kiadta a World Scientific Publishing Pte Limited, 2019. júniusában.
      ISBN 981120344X
      Worldscientific.com
      Ugyanez a mű magyarul valamivel korábban 2018.decemberében jelent meg az Akadémia kiadónál.
      
      A könyv Moszkva tudományos emlékeit mutatja be, szobrokat, emléktáblákat, történelmi épületeket. Moszkva Oroszország és korábban a Szovjetunió tudományának és felsőoktatásának központja, és világviszonylatban is jelentős tudományos központ. Nincs még egy város a világon, ahol annyi emlékművel tisztelegnének tudósoknak, mint Moszkvában.
      A szovjet és orosz tudomány nagy sikereket ért el, amelyek azonban a külső világ számára sokszor ismeretlenek maradtak. Ugyanakkor a politika gyakran eltúlozta az eredményeket, ami bizalmatlanságot szült. A Moszkvában tudósoknak állított emlékművek megismerése segít a tájékozódásban, ha tudatában vagyunk annak, hogy politikai meggondolások gyakran és erősen befolyásolták, hogy kinek állítanak és kinek nem állítanak emlékművet. A könyv az emlékművek ilyen vonatkozásaival is foglalkozik. Megemlékezik nemcsak joggal ünnepelt kiválóságokról, de elpusztított vagy éppen csak elfelejtett nagyságokról is.
      A bemutatott emlékműveket, sztorijaikat és érdekes, esetenként meghökkentő, de mindig elgondolkoztató emberi vonatkozásaikat nyolc fejezet tárgyalja. A narratívát mintegy 800 fénykép illusztrálja.
      https://akademiai.hu/1655/tudomany/tortenettudomanyok/moszkvai_setak_a_tudomany_korul

© Nyugati Hírlevél - 2019