Nyugati Hírlevél

243. szám
2019. november 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      MAURER DÓRA A MOMA BAN
      
      2019. október végén újranyitott a világelső kortárs képzőművészeti múzeum, a New York-i MoMA. A gyűjteményt bemutató, újrarendezett kiállításban Maurer Dóra is szerepel.
      
      
      https://artportal.hu/magazin/maurer-dora-a-moma-uj-gyujtemenyi-kiallitasan-szerepel/
      
      
      
      ONCZAI CSABA JAPÁN KITÜNTETÉSE
      A budapesti japán diplomáciai képviseleten Sato Kuni nagykövet adta át a távol-keleti ország „Felkelő Nap Rendje, Aranysugarak a Nyakszalaggal” kitüntetését Onczay Csabának, a Zeneakadémia Vonós Tanszéke professor emeritusának.
      A csellóművész. az indoklás szerint „a zene területén a Japán és Magyarország közötti kapcsolatok előmozdításához, valamint a fiatal japán zenészek képzéséhez és szakmai fejlődéséhez való hozzájárulásáért” kapta a díjat. Onczay Csaba 1993-ban turnézott először a szigetországban.
      
      https://lfze.hu/hirek/atvette-magas-rangu-japan-kitunteteset-onczay-csaba-a-zeneakademia-professor-emeritusa-120030
      
      
      BALÁZS JÁNOS
      
      Balázs János Kossuth-díjas zongoraművészt a Steinway Művészek közé választották. A nemzetközi elismeréshez a neves zongoragyár hamburgi (Németország) központjában gratuláltak a magyar művésznek. A cím viselője a Steinway zongorák nagykövetévé válik.
      
      https://eu.steinway.com
      
      
      RÓFUSZ FERENC
      A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesús Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Filmfesztiválon – olvasható a rendezvény honlapján, a Jesuscinefest.com oldalon.
      https://hvg.hu/kultura/20190607_Vasarnap_lathatjuk_a_Duna_teven_az_Oscardijas_rendezonk_Utolso_vacsorajat
      
      
      
      MEGSZÁLLOTTAK
      A legjobb játékfilm díját kapta a perui CUCIFEST Nemzetközi Filmfesztiválon a Megszállottak, Pozsgai Zsolt 2018-ban készült filmje.
      A hitújító Kálvin és a későbbi katolikus szent, Loyolai Ignác találkozását feldolgozó film főszerepét alakító Szabó Máté a legjobb színész díját is elnyerte a Cuzcóban negyedik alkalommal megrendezett filmmustrán.
      https://szinhaz.org/kitekinto/kulfold/2019/10/11/megszallottak-peruban-is-dijaztak-pozsgai-zsolt-filmjet/
      
      HAJDÚ ESZTER HUNGARY 2018
      Hajdú Eszter szociológus filmrendező dokumentumfilmjét már húsz országban bemutatták, több helyen nyert díjat, a magyarországi 2018-as választásokról szóló film a rendező hazájában még nem került bemutatásra.
      
      https://www.imdb.com/title/tt9336096/
      https://cineuropa.org/en/interview/371218/
      
      MTA CEU
      Tízmillió eurót nyert az MTA, a CEU és a Károly Egyetem közös hálózatkutatási projektre
      Az MTA elnöke, Lovász László, Barabási Albert-László matematikus és a cseh Jaroslav Nešetřil vezetésével a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a prágai Károly Egyetem együttműködésében hatéves kutatási program indulhat közel 10 millió euróból azért, hogy jobban megértsük a bennünket körülvevő nagy hálózatokat. Az átszámítva mintegy 3 milliárd forintos támogatásból – amelyet az Európai Kutatási Tanács (ERC) biztosít – a három kutató és kollégáik arra kereshetik a választ, hogy milyen matematikai szabályszerűségek érvényesek a nagy hálózatokra a sejtekben zajló folyamatoktól az emberi agyon keresztül a Facebookig – hangzik a közlemény, amely szerint a projekt a következő kérdések megválaszolásában segíthet:
      
      https://168ora.hu/itthon/hatalmas-magyar-siker-tizmillio-eurot-nyert-az-mta-a-ceu-es-a-karoly-egyetem-kozos-halozatkutatasi-projektje-157909?fbclid=IwAR2t7KZ3VX4vO3h9UaWWkieCyXlBrklvOnGuIDCmTm0ijmaHt8WmrTRqC4g
      
      
      NÉMETH MIKLÓS
      HORVÁTH ISTVÁN ARANYMEDÁL KITÜNTETÉS

      
      A keletnémet menekültek előtti magyar határnyitás (1989. szeptember 11.) harmincadik évfordulója alkalmából „a népek közötti megbékélés és megértés érdekében kifejtett tevékenységéért” Aranymedál kitüntetésben részesítette a német Kereszténydemokrata Unió Senior Tagozata közösen a Konrad Adenauer Alapítvánnyal Németh Miklós volt magyar miniszterelnököt és Horváth Istvánt, volt bonni nagykövetet. Az ötévente adományozott kitüntetést legutóbb Mihail Gorbacsov kapta. A berlini ünnepségen a méltató beszédet Horst Teltschik, a szövetségi kancellári hivatal akkori politikai tisztviselője tartotta.
      
      https://168ora.hu/kulfold/magyarjaras-gymnichben-horst-teltschik-tortenelmi-esemeny-volt-175967

© Nyugati Hírlevél - 2019