Nyugati Hírlevél

247. szám
2020. március 1.


ELMYR DE HORY KIÁLLÍTÁSA
THE SECRET WORLD OF ART FORGER ELMYR DE HORY

      Februárban nyílt és 2020. április 19-ig tart nyitva az a kiállítás, mely a magyarországi születésű Hoffmann Elemér a huszadik század leghíresebb képhamisítójának munkáit mutatja be.
      
      Hillstrom Museum of Art, Gustavus Adolphus College, 800 West College Avenue, St. Peter, Minn.; 507-933-7200; gustavus.edu/finearts/hillstrom.
      
      https://www.nytimes.com/2020/02/21/arts/design/elmyr-de-hory-art-forgery.html?searchResultPosition=8
      
      Korábban 2011-ben írásunk
      HOFFMANN ELEMÉR A 20. SZÁZAD LEGJOBB KÉPHAMISITÓJA
      
      „Elmyr de Hory a Megtévesztés művésze és tudósa” címmel kiállítást rendeztek Budapesten, 2011. novemberben a minden idők talán legnagyobb festőkaméleonjának tartott, magyar származású Elmyr de Horyról.
      A főleg Picasso, Modigliani és Matisse műveire specializálódott hamisítóról számos életrajz és dokumentumfilm készült, ezek azonban jórészt azokra a hamis adatokra épültek, amelyeket saját maga terjesztett múltjáról. 1976-ban már folyt a vizsgálat ellene, amikor Elmyr de Hory véget vetett életének. Az "álművész" után valóságos archívum maradt az utókorra.
      Colette Loll Marvin párizsi művészettörténész de Hory a Minnesotába költözött titkárával , Mark Forgy-val együtt igyekszik feldolgozni a hamisító életművét. 2011 áprilisában a New York Timesban írtak a kutatómunkájukról. Többek között Budapesten is jártak és 1906-os anyakönyvi bejegyzéseket találtak egy bizonyos Hoffmann Adolf és Irén fiáról, akit Hoffmann Elemér Albertnek hívtak.
      Ma már de Hory hamisításait önmagukért is gyűjtik.
      
      http://szentimentálisom/2011/04/08/arts/design/elmyr-de-horys-real-identity-its-becoming-less-of-a-mystery.html
      
      http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=32660

© Nyugati Hírlevél - 2020