Nyugati Hírlevél

247. szám
2020. március 1.


MÉLYÁRAMOK
Kortárs magyar fotográfia kontra klasszikusok MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Debrecen A Szöllősi-Nagy András szobrász és felesége Nemes Judit festő -gyűjtemény fotókból.

      A gyűjtemény értékét nem csupán a történeti anyag, hanem az is növeli, hogy a mai kortárs fotográfusok alkotásai is bekerültek.
      1989-ben Szöllősi-Nagy András Párizsban az UNESCO alkalmazottja lett. Abban az épületben dolgozott, amelynek egyik építésze Breuer Marcell volt, az épület fotósa pedig Lucien Hervé. A kilencvenes évek elején eljutottak Franka Berndt galériájába, aki anyagi csőd miatt elárverezte gyűjteményét. Itt jutottak hozzá Sugár Kata, Ergy Landau, Hevesy Iván fotóihoz. Először azzal a szándékkal vásároltak, hogy művészi portréfotók legyenek azokról a festőművészekről, grafikusokról, akiknek a munkái a gyűjteményükben megtalálhatók. Paul Almásy – sokat dolgozott az UNESCO-nak – munkái közül akkor került gyűjteményükbe több, amikor az UNESCO Curier pénz hiányában megszűnt, és az újságfotók feleslegessé váltak. Gyarapodott a gyűjtemény Trauner Sándor- (az Irma, te édes és a Legénylakás Oscar-díjas díszlettervezője) és Brassaï-képekkel is. Megismerkedtek Lucien Hervén keresztül a Párizsban alkotó Molnár Verával.
https://art7.hu/foto-rovatok/a-szollosi-nagy-andras-nemes-judit-gyujtemeny-fotokbol-modem-debrecen/

© Nyugati Hírlevél - 2020