Nyugati Hírlevél

250. szám
2020. június 1.


TURI GÁBOR
AMERIKAI JAZZ NAPLÓ

      A Magyar Jazz Szövetség életműdíjával kitüntetett szerző különböző időszakokban csaknem öt évet töltött az Egyesült Államokban. Feltérképezte az országot, Washingtontól St. Louisig, Bostontól Los Angelesig, Chicagótól New Orleansig sokfelé járt, és gyakran megfordult New Yorkban.
      Fotókkal gazdagon illusztrált könyve úttörő kalauz a kortárs amerikai jazz világában. A jazz városait bemutató útirajzokon, a neves személyekkel készített interjúkon és a jazz helyzetét elemző írásokon kívül helyet kaptak benne kiemelkedő előadók portréi csakúgy, mint az elmúlt negyedszázad kínálatából merítő koncert- és lemezkritikák. Külön fejezet tekinti át a magyar jazzmuzsikusok amerikai jelenlétét. „A jazz Észak-Amerika eredeti kulturális megnyilvánulása, amelynek története egybeforrott az USA utóbbi évszázadával. Hallgatása elősegítheti az ország megismerését, az amerikai élet tanulmányozása pedig kulcsot adhat a jazz megértéséhez, befogadásához” – fogalmaz a szerző a kötet előszavában, mely a Gramofon Könyvek sorozatában jelent meg 2019 decemberében.
      
      Turi Gábor eddig két könyvet írt a jazzről, „Azt mondom: jazz” (Zeneműkiadó, 1983) és „A jazz ideje” (Osiris, 1999) címmel. A tavaly Angliában megjelent, „The History of European Jazz” című, Európa jazztörténetét feldolgozó kötet szerkesztője, Francesco Martinelli olasz jazztörténész a magyar fejezet megírására őt kérte fel, melyet
      Hungary The road to independence címmel írt meg.
      
      Eseményekben bővelkedő pályafutása során volt a magyar nagykövetség kulturális attaséja Londonban 1992-95 között, sajtóattaséként teljesített diplomáciai szolgálatot 1998-2002 között Washington, D.C.-ben, majd 2002–2006 között Debrecen kultúráért és külügyekért felelős alpolgármestere volt, és éveken át tartott jazztörténeti kurzusokat a Debreceni Egyetem Észak-amerikai Tanszékén. 2004-ben New Orleans tiszteletbeli polgárává fogadták, és két periódus alatt a Magyar Jazzszövetség alelnökévé is megválasztották. Számos kitüntetése mellett, munkásságát Pernye András-életműdíjjal ismerték el.
      
      Könyvbemutató:
      https://www.jazzma.hu/hirek/2019/12/05/turi-gabor-amerikai-jazznaplo
      
      
      Részlet a könyvből: alább olvashatók:
      http://turigabor.hu/node/1352

© Nyugati Hírlevél - 2020