Nyugati Hírlevél

255. szám
2020. november 1.


MAGYAROK SIKEREI KÜLFÖLDÖN

      BUDAPEST FESZTIVÁL ZENEKAR
      
      A világ legjobb 10 zenekara között a Fesztiválzenekar a BBC klasszikus zenei magazinja szerint
      
      A müncheni Bajor Rádiózenekar, a Berlini Filharmonikusok, a Hallé Orchestra és a lipcsei Gewandhaus Zenekara mellett a Budapesti Fesztiválzenekar is szerepel a világ 10 legjobb zenekarát felsoroló listán a Classical Music című, BBC által kiadott online magazinban.
      A listán szerepelt továbbiakban a Londoni Szimfonikus Zenekar, a Los Angeles-i Filharmonikusok, a Santa Cecilia Nemzeti Akadémia Zenekara, a Royal Concertgebouw és a Bécsi Filharmonikusok.
      Érdekesség, hogy a tíz együttes közül a Fesztiválzenekar messze a legfiatalabb. A cikk megemlíti, hogy az 1983-ban, Fischer Iván és Kocsis Zoltán által alapított együttes lenyűgöző felvételeket készített Mahler szimfóniáiból, Fischert pedig dinamikus vezetőként írja le, aki nem úgy dolgozik, ahogy az a szabálykönyvben meg van határozva. A BFZ alkalmanként régizenei, folkzenei vagy kortárs zenei együttessé alakul, ami alkalmat ad művészeinek a kreativitásuk kibontakoztatására.
      https://fidelio.hu/klasszikus/a-vilag-legjobb-10-zenekara-kozott-a-fesztivalzenekar-a-bbc-klasszikus-zenei-magazinja-szerint-158581.html?fbclid=IwAR1SCHBwuTr2kdiEOukjiLhGD-V7fYCVkMMV01s9SUewAJVE0ueAr57XTnI
      
      
      HORVÁTH LILI
      FELKÉSZÜLÉS MEGHATÁROZATLAN IDEIG TARTÓ EGYÜTTLÉTRE

      
      A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilmet Varsóban, Chicagóban és legutóbb Antalyaban is kitüntették.
      
      
      VARSÓ
      FIPRESCI-DÍJ
      Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon Fipresci-díjjal tüntette ki a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége.
      
      https://444.hu/2020/10/19/magyar-film-nyerte-a-nemzetkozi-kritikusok-dijat-varsoban
      
      
      CHICAGÓ
      GOLD HUGÓ DÍJ
      
      56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának fődíját, a Gold Hugót a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült szerelmi dráma október 23-án záróünnepségén Gold Hugo díjat kapott a korábban Velencében és Torontóban is sikerrel szereplő Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre.
      
      https://szinhaz.online/fodijat-nyert-chicagoban-horvat-lili-uj-filmje-stork-natasaval-es-bodo-viktorral/?fbclid=IwAR3oi8MyfP1BmFfKelCSiNAKlQTz7LbylAR_gLG1dc3QQtosoWwvMPzTJZE
      
      ANTALYA
      az Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a film főszereplőjét, Stork Natasát jutalmazták a legjobb színésznő díjával.
      A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre fesztiválkörútja Ázsia nagy presztízsű nemzetközi filmes rendezvényén, a puszani fesztiválon folytatódik, majd Thesszalonikiben, Denverben és Valladolidban is látható lesz.
      
      
      TÓTH ERZSÉBET FANNI
      Ars Docendi díjat kapott Tóth Erzsébet Fanni pszichológus,
      a bécsi Sigmund Freud Egyetem oktatója
      https://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/3068721/
      
      
      CONCERTO BUDAPEST
      ARANY OROSZLÁNY VELENCÉBEN

      
      A Velencei TV Fesztiválon Arany Oroszlánt kapott a Concerto Budapest és Szabó Stein Imre rendező koncertfilmje. A 2020 májusában a MEZZO TV-n debütált koncertfilm a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica zenekar együttműködésében megvalósult, 2019. december 4-én a Müpában rendezett koncertet örökítette meg. A film a fesztivál előadó-művészetek kategóriájában aratott sikert. A koncertet Keller András vezényelte és Gidon Kremer zseniális szóló hegedűművész és a Concerto Budapest közös sikere ez a díj.
      
      Bővebb információ: http://kultura.kreativeuropa.hu/content.php?hle_id=42549
      
      I: https://venicetvaward.com/winners-2020/
      
      
      
      SZÁSZ ATTILA
      ÖRÖK TÉL

      
      Fődíjat kapott Szász Attila Örök tél című filmje a Lengyelországban megrendezett Megtörhetetlenek-Rendíthetetlenek-Kiátkozottak elnevezésű filmfesztiválon. Az alkotás játékfilm kategóriában győzedelmeskedett 12 külföldi és lengyel alkotás fölött.
      Bővebb információ:
      
      I: https://papageno.hu/intermezzo/2020/09/lengyelorszagban-dijaztak-szasz-attila-orok-tel-cimu-alkotasat/?mc_cid=20ccf5a0b0&mc_eid=d5d896bfae
      
      
      
      PILÁTUS
      
      HÁMORI ILDIKÓ
      PORTUGÁLIA

      
      Hámori Ildikónak ítélte a zsűri a portói Femme Nemzetközi Filmfesztivál legjobb színésznőjének járó díját a Pilátusban nyújtott főszerepéért. A Szabó Magda regényéből készült alkotás rendezője Dombrovszky Linda. A film korábban sikeresen szerepelt több külföldi megmérettetésen. Magyarországon a tervek szerint 2020. november 1-jén mutatja be a Duna TV.
      
      https://papageno.hu/intermezzo/2020/10/a-legjobb-szineszno-dijat-kapta-hamori-ildiko-portugaliaban/?fbclid=IwAR0i3XUBFfUAPQ81E_ENgNQF6xJBws62j8r3pAM6dV-7u2MMSMjxNdcWy24
      
      DOMBROVSZKY LINDA
      
      Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba .
      A Pilátus január óta járja a világot, négy kategóriában díjazták a Milánói Filmdíjon, elismerték a Los Angeles-i South East European Filmfesztiválon, a napokban pedig Sao Paolóban és Szófiában versenyez.
      https://24.hu/kultura/2020/08/10/pilatus-dombrovszky-lilla-szabo-magda-golden-globe-film-adaptacio
      
      
      HONTVÁRI GÁBOR
      Második helyezést ért el Hontvári Gábor a frankfurti Solti Karmesterversenyen
      2020. október 11-én rendezték meg a Solti Karmesterverseny döntőjét Frankfurtban (Németország). A megmérettetés elő díját az új-zélandi Tianyi Lu érdemelte ki. A második díjat megosztva Hontvári Gábor és a német Johannes Zahn kapta meg. A döntőben a Frankfurt Opera zenekarát vezényelték a versenyzők. A díjazottak további fellépési lehetőségeket kapnak.
      Bővebb információ:
      
      I: https://fidelio.hu/klasszikus/masodik-helyezest-ert-el-hontvari-gabor-a-frankfurti-solti-karmesterversenyen-158521.html?fbclid=IwAR2ygNmaLcuszlssgOwhbqaf8X9Jzk_0YgiGYfmUzNP8nGMTVFYfYD_8Vxc
      
      
      FREUND TAMÁS
      Freund Tamás agykutató is tagja az EU független tudományos testületének.
      
      Az Európai Bizottság kijelölte annak a független tudományos testületnek a tagjait, amely az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) következő elnökének megválasztását készíti elő. A nemzetközi élvonalba tartozó hét tudós egyike Freund Tamás agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
      A hétfős testület feladata az elnöki posztra beérkező pályázatok elbírálása lesz, amelynek a végén egy várhatóan csak néhány nevet tartalmazó listát terjesztenek az ERC tudományos tanácsa (ERC Scientific Council) elé. A tanács ebből választja ki az Európai Bizottság számára javasolt jelöltjét (esetleg jelöltjeit).
      Az ERC működteti az Európai Unió legnagyobb, felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC feladata, hogy finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság.
      Magyarország a régió egyes országaival összehasonlítva kiemelkedően eredményes az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain. Az ERC-pályázatokon elnyert támogatás jelentős összeg: egy már önálló kutatócsoporttal rendelkező kutató ötéves, közel 2 millió eurós programot indíthat.
      
      https://ec.europa.eu/info/news/commission-appoints-independent-search-committee-and-invites-nominations-and-applications-fill-post-next-president-european-research-council-2020-oct-09_en
      librarius.hu
      
      
      
      
      BAÁN LÁSZLÓ
      Magas olasz állami kitüntetést vehetett át Baán László –
      
      A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatóját az olasz-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésében végzett különleges érdemeiért az Olasz Köztársaság elnöke Olaszország Csillagrendjének parancsnoki fokozatával tüntette ki. A kitüntetést Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete adta át Budapesten, méltatva a főigazgató́ "távlatos és elkötelezett munkásságát", amely az elmúlt tizenöt évben az itáliai művészet kiemelkedő̋ korszakainak és ezen belül olyan óriásainak bemutatásához járult hozzá a Szépművészeti Múzeum nemzetközi rangú́ kiállításain, mint Leonardo, Michelangelo, Botticelli, Tiziano, Parmigianino, Caravaggio és Modigliani - közölte a Szépművészeti Múzeum. https://infostart.hu/kultura/2020/10/20/magas-olasz-allami-kituntetest-vehetett- at-baan-laszlo https://magyarmuzeumok.hu/cikk/magas-olasz-allami-kituntetest-vehetett-at-baan-laszlo 2020/10/22

© Nyugati Hírlevél - 2020