Nyugati Hírlevél

258. szám
2021. február 1.


ÁGOSTON LÁSZLÓ FAPADOS EXODUS

      Aki gúnyolódik a diplomás mosogatókon, az semmit sem ért. Azt sem, milyen kevés használható tudást ad a legtöbb magyar diploma, és azt sem, mit jelent valójában mindent a nulláról újrakezdeni.
      Akikkel én találkoztam eddig külföldön, azok közül sokan otthon sikeres vállalkozók. Felső vezetők voltak, akik eljutottak oda, amiről a legtöbben csak álmodozni mernek.
      Aztán nem bírták tovább a légkört, és léptek. Nem a pénz miatt, mert abból otthon is volt elég − csak féltették a lelkük egészségét.
      És diplomás takarítók lettek Dániában, gyári munkások Németországban, kezdhették a szamárlétra legaljáról Londonban. Irodából a szalag mellé.
      Nevettek rajtuk a mérgező levegőjű „otthonról” azok, akik korábban pont azzal a közhellyel húzták vissza őket, hogy „ott sincsen kolbászból a kerítés”.
      Kinevették őket, mert nem tudják, mekkora lelki erő kell levetni az évtizedekig épített státuszt és apportba adni egy új élet befektetéséhez.
      Lassan egy éve fojtogat a nagyvárosi társas magány. Az évek alatt kialakult barátságok, a társadalmi, kapcsolati tőke kinek gyorsabban, kinek lassabban, kinek sohasem épül fel újra.
      Aki ezt vállalja, és a hidakat felégetve újra diák lesz a tanárból, újra alkalmazott a főnökből, kispados a gólkirályból, nem kinevetést, hanem tiszteletet érdemel.
      Azt hiszem, a külföldre költözés az alázat egyik legmagasabb iskolája. Megtanulnak a szálderekú, büszke tölgyek is földig hajolni.
      A fejedben évtizedekig halmozott tudással eleinte makogsz egy nyelven, jó esetben, mint egy tinédzser. Elvesznek az eszközeid.
      Tudod, a diplomás mosogató nem fog örökké tányért mosni. Sokkal több a bevándorlóban az életerő és a bizonyítási vágy.
      Vajon kinevetés helyett nem pont példát kéne venned róla, hogyan újítsd meg az életed? Nem voltak talán a te őseid is bevándorlók, újak egy helyen, amikor oda vándoroltak a múlt ködében, ahol te most élsz?
      Vajon rajtuk is nevettek, akik neked, az Utódnak akartak magukat
      áldozva jobb életet?
      (2019)
      **
      "Részlet a Fapados exodus című könyvemből.
      Ezt a könyvet azért is írtam, hogy segítsek a külföldön élő magyaroknak elmondani, a saját újrakezdésük valóságát. És azért is, hogy az otthon maradottak is átélhessék kicsit, min mennek át a távozó szeretteik."-ÁL
      
      Nyomtatott
      https://dulcinea.hu/termek/fapados-exodus/
      E-könyv
      https://dulcinea.hu/termek/fapados-exodus-ekonyv/

© Nyugati Hírlevél - 2021