Nyugati Hírlevél

260. szám
2021. április 1.


100 ÉVES BÉRCI GYÖRGY ORVOSPROFESSZOR
A LAPAROSZKOPOS TECHNIKAI MŰTÉTEK FELFEDEZŐJE

      George Berci (Bérci György) kalandos élete, lenyűgöző életműve keresztmetszete az elmúlt száz év történelmi-politikai viszonyainak.
      A kivételes tehetségű magyar orvos-tudós, a világhírű sebészprofesszor 1921. március 14-én született Szegeden. Családja 1922-től Bécsben élt, a zene bűvöletében: nagyapja egy katonazenekar karmestere volt, apja a Bécsi Filharmonikus Zenekarban játszott, a család 1937-ben visszaköltözött Magyarországra, ahol egyetemre nem mehetett igy tanoncnak állt , munkaszolgálatos lett 1942-ben két évet töltött Erdélyben, majd a bevagonírozás alatt a Keletiből, mely Auschwitzba vitte volna megszökött és beállt az ellenállási mozgalomba.
      1945-ben kezdte meg orvosi egyetemi tanulmányait Szegeden Szent-Györgyinél is vizsgázott
      1956-ban Ausztriába emigrált, onnan Rockefeller-ösztöndíjjal hajózott családjával Ausztráliába.
      1962-ben világraszóló esemény járta be az orvosvilágot. George Berci (ekkor már ezt a nevet használta) miniatűr televíziós kamerát állított elő, mellyel látni lehetett műtét közben egy élő ember hasüregének felépítését. Pályafutása az Egyesült Államokban folytatódott.
      1967-től Los Angelesben, a Kaliforniai Egyetem Cedars Sinai Kórházában még ma is dolgozik, az endoszkópos és az experimentális sebészet professzora.
      Különös jelentőségű innovatív tevékenysége a modern műtéti eljárások meghatározó területén: a minimálisan invézív sebészet, a laparoszkópos technika kialakításában, fejlesztésében, oktatásában. Számos műszer viseli nevét.
      Részlet Dr. Sándor József írásából
      https://www.szombat.org/tortenelem/szazeves-professzort-unnepel-az-orvosi-vilag

© Nyugati Hírlevél - 2021