Nyugati Hírlevél

260. szám
2021. április 1.


CSICSERY ZSIGMOND GÁBOR DÉNES DÍJ
Dr. Csicsery Zsigmond Kaliforniában élő vegyészmérnök, nyugdíjas tanácsadó kapta meg ez év márciusában a Gábor Dénes díjat.

      Csicsery Zsigmond (Sygmund)1929-ben született Budapesten, 1951-ben négyéves tanulmány után a Budapesti Műszaki Egyetemen vegyészmérnöki képesítést kapott. Az AVO (a titkosrendőrség) letartóztatta, minthogy a világháború alatt amerikai fogságba került. 1954 nyarán szabadlábra helyezték. 1956-ban részt vett a forradalomban, majd Egyesült Államokba menekült, ahol munka mellett a Northwest Universityn folytatja tovább tanulmányait, és doktori fokozatot szerez, az Egyesült Nemzetek fő műszaki tanácsadójaként ötéves zeolit-alkalmazási projektet irányított Indiában, a North American Catalysis Society igazgatója volt.
      
      Magyar és az Amerikai Tudományos Akadémia tagja, Csicsery a heterogén katalízis szakértője; kőolajkémia és -feldolgozás; a molekulasziták szintézise, jellemzése és felhasználása; alak szelektív katalízis; és katalizátor tesztelés.
      Csicsery Zsigmond saját izgalmas életéről két angol nyelvű könyvet is írt: „All that I saw „ mely E-bookban ingyen letölthető az Amazonról.
      Másik könyve a kadét éveiről szól „Almost a Soldier”.
      http://www.zalafilms.com/almostasoldier/bio.html
      
      A Gábor Dénes Díjról:
      
      http://www.gabordenes.hu/gabor-denes-dij-2020-2/
      itt

© Nyugati Hírlevél - 2021