Nyugati Hírlevél

260. szám
2021. április 1.


KURIMAY ANITA
QUEER BUDAPEST 1873-1961
The University of Chicago Press 2020. Chicago, London

      A Queer Budapest 1873-1961 a magyar homoszexualitás történetének óriási hiányosságát kezdi pótolni. Kurimay ezt a történetet Magyarország viharos történelmének kontextusába helyezi. Olyan nehéz témát kutatott, ahol kevés forrás állt rendelkezésére.
      A 20. század hajnalán Budapest növekvő kozmopolita nagyváros volt, innovatív építészeti és kulturális eredményekkel, növekvő liberális értékek mellett kiálló középosztállyal. Budapest a Kelet és a Nyugat közötti szellemi és kereskedelmi kereszteződéssé vált, s híres lett szexuális kultúrájáról, beleértve a robusztus meleg szubkultúrát is.
      
      A könyv izgalmas eseménye a Tormay Cécile írónő és Zichy Raffaelné, Pallavicini Eduardina grófnő sex botránya. A grófnő a Keresztény Nők Egyesület alapítója (1918), majd mindketten még ugyanebben az évben a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének MANSZ alapítói lettek, amely már nem vallási, hanem politikai pártként funkcionált és Tormay Cécile lett a vezetője.
      A gyermektelen és élete végéig hajadon Tormay Cécile Horthy kormányzó támogatottja és annak politikai híve komoly antiszemita volt. Ő lett a magyar asszonyok képviselője, a keresztény nemzeti rezsim jelképe, ő hirdette a nőtársai számára kívánatos mintaként a házasságot és az anyaságot, miközben magánéletében pont az ellenkezőt tette, titkos leszbikus viszonyt folytatott többek között Zichy grófnővel.
      Zichy gróf pert indított a pár ellen és válni akart, míg a pár rágalmazásért perelte a grófot. A tárgyalás 4 és fél évig tartott, az ítéletért is érdemes végigolvasni Kurimay könyvét.
      1929-ben amikor az első magyar szépségkirálynőt Simon Böskét Párizsban kikiáltják Miss Európának a MANSZ élén Tormayval a Keleti pályaudvarra érkező Simon Böskét „Te nem vagy magyar szépség, hanem palesztin vagy” és „Hebron rózsája” dühöngő antiszemita ellenszenvvel fogadták. A magyar női nemzeti ikon Tormay, nemcsak antiszemita volt, hanem büszke fasiszta és irredenta is.
      
      A homoszexuális nyilvántartás megalakuló Budapesten a kezdetektől érvényben volt, de míg korábban védelmi szempontból, addig a keményvonalas kommunista kormány már zsarolásra használta a listát és üldözte a homoszexuálisokat. 1961-ben dekriminalizálták a homoszexualitást.
      
      A mai magyar kormány beszüntette a gender tanulmányokat, a pandémia alatt a Felhatalmazási törvényt a meleg párok örökbefogadásának megakadályozására, az LGBT mozgalom jogainak a további visszaszorítására használja.
      
      Kurimay Anita a híres női alapítású egyetem (seven sisters), Bryn Mawr College történész professzora. Fő kutatási területei a szexualitás története, a nők és a nemek története, a konzervativizmus és a szélsőjobboldali politika, az emberi jogok és a sport története.
      Queer Budapest, 1873-1961 könyve a Chicago University Pressnél jelent meg 2020-ban.
BJ

© Nyugati Hírlevél - 2021