Nyugati Hírlevél

263. szám
2021. július 1.


VINCENNES
MAGYAR KIÁLLÍTÁS A FRANCIA PORCELÁN BÖLCSŐJÉBEN

      A Fehér arany – egy manufaktúra hatása Európában című biennáléra idén június 12. és július 11. között kerül sor és annak vendégországa Magyarország . Ezen döntésben fontos szerepet játszott Danielle Périvier de Gérando alelnök, akinek van egy másik funkciója is: tagja a párizsi Magyar Kulturális Intézet Baráti Köre vezetőségének is. Az alelnök elhunyt férje családja, a de Gérando-Teleki család révén szoros magyarországi kapcsolatokkal rendelkezik; lánya ma is itt él és unokái is itt születtek.
      A szervezők olyan anyagot kívántak vendégül látni Magyarországról, amely a kortársakkal bezárólag bepillantást enged a magyarországi porcelán- és kerámiaművészet több évszázados történetébe. A mintegy 60 tételből álló „történelmi” anyagot, amelynek súlypontját korábbi művek mellett herendi és Zsolnay-porcelánok képezik, a budapesti Iparművészeti Múzeum állította össze saját gyűjteményéből, a kortárs keramikusművészek között vannak Dobány Sándor, Füzesi Zsuzsa, Husz Ágnes, Kecskeméti Sándor, Kontor Enikő, Kemény Péter, Simon Zsolt József, Szabó Ádám Csaba és Varga Judit. A kiállítás helyszíne a legrangosabb a biennále valamennyi kiállítótere közül: a vincennes-i kastély rendkívüli műemléki értéket képviselő kápolnája, a Sainte-Chapelle.
      
      A biennále kiállításait konferenciák, tárlatvezetések és koncertek kísérik, a koncertprogramot Szokolay Ádám zongoraművész fellépése nyitotta meg.
      A megvalósítás egy állami intézmény – a párizsi Magyar Kulturális Intézet –, egy közgyűjtemény – az Iparművészeti Múzeum –, egy magángaléria – a Zsdrál Art &Design – és egy műgyűjtő – Barabás Lajos – együttes munkájának eredményeként jött létre.
      https://tinyurl.com/56d7y3fz
Artportal

© Nyugati Hírlevél - 2021